Kantonalni sud Sarajevo
0

Čović negirao krivnju za zloupotrebu položaja

SRNA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas je na kantonalnom sudu u Sarajevu negirao krivicu da je 2000. godine kao bivši ministar finansija Federacije zloupotrijebio položaj, javlja izvještač Srne.

Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a nakon izlaska iz zgrade Suda Čović i njegov advokat nisu davali izjave novinarima.

Čović je, prema navodima optužnice, kao ministar finansija Federacije u junu 2000. godine prekoračio službena ovlaštenja u namjeri da preduzeću "Lijanović" iz Širokog Brijega pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi na mašinski iskošteno meso peradi.

Na taj način, federalni budžet oštećen je za 1,8 miliona konvertibilnih maraka. 

Optužnica zbog koje će Čović odgovarati pred Vijećem Kantonalnog suda je isti predmet koji je protiv njega vođen na Sudu BiH koji se proglasio nenadležnim. 

U prvostepenom postupku Čović je proglašen krivim i osuđen na pet godina zatvora, a presuda je poništena u drugostepenom postupku. 

Sud BiH se nakon toga proglasio nenadležnim za cijeli slučaj i predmet prepustio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, koje je podiglo novu optužnicu.
Čoviću je suđeno i pred Kantonalnim sudom u Mostaru po optužnici za nezakoniti prenos državnog kapitala u preduzeću "Eronet", u ovom procesu on je oslobođen u junu ove godine.