BiH
7

Čović: Ne odustajemo od šest miliona KM za Mostar

SRNA
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da ova stranka neće odustati od amandmana da se u budžetu BiH obezbijedi šest miliona maraka za gradnju zgrade zajedničkih institucija u Mostaru, a da je na Vijeću ministara BiH da to riješi.

Čović je objasnio da je prije dvije godine postignut politički dogovor da se u budžetu BiH izdvoji 20 miliona maraka za izgradnju smještaja za zajedničke institucije, i to za Banju Luku četiri, Sarajevo deset i Mostar šest miliona KM.

On je istakao da se u međuvremenu od toga odustalo, ali da HDZ BiH ne želi odustati od šest miliona KM za Mostar.

"HDZ BiH je imao samo jedan amandman na ovogodišnji budžet, a SDP čak 82 korekcije i sve su ugrađene u budžet. Budžet ne može ići bez tog amandmana", naglasio je Čović, upitavši "kako je moguće da se opet neko poigrava sa Mostarom".

Čović je demantovao navode da tih šest miliona KM ide za kupovinu zgrade od njegovog kuma, dodajući da tek treba biti raspisan konkurs za izgradnju zgrade.

Predsjednik HDZ-a BiH je na konferenciji za novinare u Mostaru naveo da će razgovori u vezi sa odlukom "Sejdić-Finci" biti nastavljeni drugog ponedjeljka u januaru.

Čović je dodao da je posljednji sastanak lidera u Pragu pokazao da su daleko od političke vjerodostojnosti, jer su se "neki tada čudili šta su dva mjeseca ranije potpisali u Briselu".

U vezi sa neprovođenjem odluke "Sejdić-Finci", ali i nerješavanjem drugih problema, lider HDZ BiH ocijenio je da je zbog toga ugled političara spušten na jedan niži nivo.

Upitan da li je pozivan na saslušanje u Tužilaštvo BiH u vezi sa istragom zbog neprovođenja odluke Suda u Strasbourgu, budući da je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio da je saslušan u vezi sa tim, Čović je odgovorio da on nema saznanja da je iko od političara bio pozvan na saslušanje, te da ne bi ulazio u to za šta je saslušavan Lagumdžija.

Komentarišući odnose sa HDZ-om 1990, nakon što je ta stranka objavila da prekida sporazum sa HDZ-om BiH, on je istakao da su svi sporazumi na snazi, jer od lidera te stranke Martina Raguža nije dobio napismeno da je ijedan sporazum prekinut.

Čović je najavio da će se sjednica Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održati 10. januara kada bi Raguž trebalo da se izjasni o tome želi li graditi odnos kroz HNS.

On je dodao da će, bez obzira na Ragužev stav, stranke HNS-a nastojati ići zajedno na izbore.

"Odnos dva HDZ-a neće ugroziti HNS. Jednoglasno smo utvrdili da nema promjena u HNS-u. S HDZ-om 1990 želimo imati korektan odnos, ali moramo imati neki dokument", rekao je Čović.