BiH
7

Čović ne isključuje koaliciju SDA-SBB-HDZ na nivou FBiH

Anadolija
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović nije isključio mogućnost formiranja nove parlamentarne većine u Federaciji BiH (FBiH).

Čović je o toj mogućnosti govorio u slučaju definitivnog razlaza Socijaldemokratske partije (SDPBiH) i Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) kako je to ove sedmice nagovijestio Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i visoki funkcioner stranke predsjednika Fahrudina Radončića.

Čović je istakao da HDZ BiH odlično sarađuje sa SBB-om, te da je stav tih stranaka oko federalne razine vlasti uravnotežen.

"Mi upravo procjenjujemo da li još jedno vrijeme sve držati na ovakvom odnosu ili vrlo jasno poslati jednu poruku kako je jedan put politički završen. Kratko je trajao, nije ništa posebno urodio, nismo uspjeli ništa... Najslabija karika BiH je funkcioniranje FBiH, to jeste odnos vlasti u FBiH. I to je još jedna slika. Ako želite nekoga izigrati, u biti ste izigrali sebe. Pokušaj da se bez legitimnih predstavnika Hrvata uspostavi vlast, jasno, dovela je do toga da uopće nemamo vlasti, a da imamo zastoj. Ne bi me iznenadilo da naredni sastanak mene i Radončića, koji će se održati u narednih pet do šest dana, možda za posljedicu bude imao i takve zaključke. Mislim da su nam tu stavovi slični'', kazao je Čović za Anadoliju.

Ističe da je ovakve stavove iznio i na nedavnom sastanku sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem. Kazao mu je da se neke stvari koje su dogovorili ''moraju riješiti''.

"Da li će takav razvoj situacije otvoriti vrata za neke druge suradnje, vidjet ćemo'', zagonetan je bio Čović.

Znakovito, najavio je za 16. septembar novi sastanak sa vrhom Stranke demokratske akcije (SDA). Na sastanku će biti prisutne široke delegacije obje partije. Zanimljivo, nedavno su takav susret imale i delegacije SDA i SBB-a. Vodstva SDA i HDZ-a BiH razgovarat će o Mostaru, vlasti u kantonima, Federaciji BiH, državi, nastavku izvršavanju uvjeta za deblokadu evropskog puta zemlje.

"Nakon sastanka sa liderima imat ćemo jasniju sliku o tome kako bi se neki odnosi u FBiH rješavali'', dodao je.

Međutim, ukazao da ne žele upasti u nove zamke blokada u FBiH. U takvim okolnostima, tvrdi lider HDZBiH, nismo zainteresirani promišljati o izvršnoj vlasti na način kako smo razmišljali u prethodno vrijeme. S te strane je donekle pesimista.

Na pitanje da li to znači da ne isključuje mogućnost nove većine u kojoj bi bili HDZBiH, SDA i SBB, odgovorio je:

"Da bi o nečemu razgovarali mora prvo Ustavni sud FBiH kazati svoje, da nemamo više blokada. To smo i ja Tihić zaključili tokom nedavnih razgovora. Jer, ti procesi su pokrenuti. Sve je u takvoj jednoj fazi. Ili pozivanja na vitalni nacionalni interes ili na druge pravne mogućnosti. Ako se taj dio otvori, možemo tražiti kako barem sanirati sadašnje stanje. Ustavni sud FBiH još nema kapacitet donositi odluke. S druge strane, svaki dan smo sve bliže izborima naredne godine i bilo bi naivno ulaziti u sve to. Ali, moram jasno kazati, još naivnije bi bilo ostaviti ove ljude da na ovakav način troše i uništavaju ono što ima malo javnog dobra u FBiH''.