Potvrđeno za Sarajevo-x.com
0

Čović najavio formiranje Vijeća ministara, a sastanka ni na mapi

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Iako je Dragan Čović na jučerašnjoj press konferenciji kazao kako je formiranje Vijeća ministara BiH gotova stvar te za sutra najavio sastanak lidera vodećih stranaka u Centrali SDA, do toga ipak neće doći. U SDA nam je potvrđeno kako datum novog sastanka, nakon sastanka šestorke u Italiji, nije određen.

Kako nam je potvrdio portparol SDA Erdal Selmanović, sastanak koji je trebao biti održati sutra u Sarajevu, čiji je domaćin trebao biti Sulejman Tihić, neće biti održan.

"Nema sastanka i to je konačno. Sastanak šestorke nije ni sazvan'', kazao nam je Erdal Selmanović i dodao kako bi sastanak bio kontraproduktivan zbog zahtjeva HDZ-a i Dragana Čovića za paritet u popunjavanju mjesta u institucijama i agencijama.

''To je protivustavno i SDA neće na to pristati. Ne dolazi u obzir'', dodao je Selmanović.

Kako Sarajevo-x saznaje od izvora bliskih HDZ-u i HDZ-u 1990, od sutrašnjeg sastanka kojeg neće biti, očekivali su mnogo. Čak su bili i optimistični.

"Mi očekujemo da će doći do dogovora o Vijeću ministara i podržavamo sastanak u Sarajevu. Sve je do SDA i nama je stalo da se formira Vijeće ministara", rečeno nam je u HDZ BiH.

Kako smo saznali i u HDZ 1990 su bili optimističniji nego ikad.

"Ovaj put mislimo da je moguće postići kompromis. Nama je formiranje Vijeća ministara i donošenje proevropskih zakona jednako važno. To će biti jedan veoma važan korak i veliki uspjeh za politiku u BiH. Na ovaj način ćemo poslati poruku Evropskoj uniji da se možemo dogovoriti. Moramo biti optimisti jer nas pesimizam nigdje ne vodi", kazali su u HDZ 1990.