BiH
10

Čović na Summitu 100: BiH planira da do kraja 2017. godine dobije kandidatski status

Piše: Er. M.
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Bosna i Hercegovina ima u planu da do kraja iduće godine dobije status kandidatski status za EU, rekao je na današnjem Summitu 100 član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

On je istakao da je krajnje vrijeme da počnemo brže i hrabrije raditi na izgradnji povjerenja u regionu ako ga već nismo izgradili do sada.

Čović je kazao i kako je drugi član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić mogao u svom izlaganju iznijeti mnogo više onog negativnog što nas krasi.

On je dodao kako ljudi napuštaju ove prostore i da je jedan od ključnih ciljeva izgradnja infrastrukture koja odgovara standardima EU. Član Predsjedništva BiH ocijenio je da su određeni koraci napravljenu u BiH te da se problem sigurnosti generalno ne može negirati u regiji bez obzira da li neke zemlje bile članica NATO-a ili ne.

Poduzetnicima je poručio da koliko god vlasti bile nesposobne da oni pokazuju da je moguće sarađivati.

"Umjesto da mi vama pravimo prostor za rad evidnetno je da vi nas tjerate da brže donosimo odluke", kazao je Čović dodajući kako se lideri ne smiju biti robovi izjava političara ili predstavnika vjerskih lidera.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je liderima da sve zemlje regiona budu dobro pripremljene za Pariški samit. On je kazao kako misli da je nezavisnost Kosova donijela veći nivo stabilnosti u regiji konstatujući kako je prije pet godina bilo nezamislivo da predsjednici Kosova i Srbije sjede zajedno na sastanku.

Thachi je ocijenio kako Kosovo ima političke i ekonomske izazove, ali da je veliki optimista kako će sve zemlje u nekom momentu završiti u EU i da to nije daleko.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović poručio je kako treba uspoređivati ekonomije, a ne politike.

„Pristalica sam da se razgovara samo na ekonomske teme. Kd se govori o političkim onda se okreće prošlosti. Moramo da se suočimo s tim da imamo svoje istine o prošlosti i da se moramo okrenuti budućnosti“, zaključio je Vujanović.