BiH
2

Čović: Možda se već sutra dogovorimo

Anadolija
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija kako su predsjednici vodećih političkih stranaka u toj zemlji, poslije višegodišnjeg iscrpljivanja, blizu dogovora o implementaciji presude Evropskog suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", te da bi taj dogovor već sutra u Sarajevu mogao biti i ozvaničen.

Čović koji je sinoć gotovo pet sati razgovarao sa predstavnicima Evropske unije, oprezan je, ali i optimističan da je konačno stvorena atmosfera neophodna za dogovor i da su "svi shvatili da smo još 12 mjeseci od izbora" i da ovo pitanje ne treba biti politizirano u tom smislu.

"Moguće je da čak i sutra imamo dogovor, jer ćemo se okupiti u Sarajevu, gdje možemo i bilateralno razgovarati. Puno stvari smo stavili na sto. Volio bih da sutra kažemo da smo se dogovorili, pa neka to prisvoji sebi tko god želi, ako je nekome već do toga stalo. Vjerujem da možemo doći do usuglašenog stava kako izabrati dva člana Predsjedništva iz FBiH na načelima koja smo ranije dogovorili", rekao je Čović, ističući da bi bilo dobro da promocija eventualnog rješenja bude obavljena u Sarajevu.

Sad se, objasnio je, traže rješenja kako to što jednostavnije uraditi.

"Imamo varijantu koja je nešto složenija o tzv. virtualnim područjima. Drugo, da idemo na fiksnu područja, što bi uveliko olakšalo čitavu računicu, jer pojednostavljujemo stvari. Želim da stvarno odmah završimo cijelu priču, ali da ostane ključno načelo u ranijim razgovorima da jedan narod ne bira dva člana Predsjedništva BiH. Jedan od ova dva modela bi trebao biti rješenje", govori Čović i dodaje:

"Čini mi se kroz razgovore s kolegama da je dogovor tu negdje blizu. Ostaje to nadmudrivanje unutar bošnjačkih stranaka. Ako se dogovoriš s jednom, drugi je odmah problematičan. Imamo pipkav teren. Ne želimo da to bude prijedlog jedne ili dvije stranke. Želimo da uvežemo sve stranke, što želi i EU".

Ponavlja da šansa za dogovor sada postoji i kako vjeruje da u mjesecu oktobru i druga važna pitanja za evropski put BiH mogu biti završena.

Na pitanje što se promijenilo u odnosu na raniji period, kada dogovor apsolutno nije bio moguć, te da li je bilo pritisaka zvaničnika Evropske unije (EU), Čović je odgovorio odrično.

"Nije bilo pritisaka. Predstavnicima EU je stalo da mi postignemo dogovor. Oni ne traže krivca za neuspjeh, žele da stranke naprave dogovor. Pokazali su ogromnu energiju, a mi smo im ukazali na moguće probleme. Iz ove energije koju su uloži, moglo bi se naći rješenje", tvrdi Čović.

Upitan šta o njegovom optimizmu misle ostali politički lideri, Čović je potvrdio da je ovih dana na te teme opširno razgovarao sa prvim čovjekom Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatkom Lagumdžijom i te čelnicima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Sulejmanom Tihićem.

Razgovarao je i sa liderom HDZ 1990 Marinom Ragužem, sa kojim je dogovorio zajednički stav, dok bi večeras ili sutra trebao da razgovara sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. Očekuje da i probosanske ili probošnjačke stranke imaju zajednički dogovor.