Krišto ostala kandidat HDZ-a
0

Čović: Moguće izabrati mandatara do kraja jula

SRNA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da bi dogovor o budućem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH mogao uskoro biti postignut, istakavši da vjeruje da bi čak do kraja jula madatar mogao biti potvrđen u Parlamentu BiH.

"Očekujem prije svega da će se političke stranke dogovoriti da predsjedavajući treba da bude iz HDZ-a, te da ćemo dobiti jednu kompetentnu podršku od svih, i kroz entitetske većine, i kroz opštu većinu u Predstavničkom domu", rekao je Čović.

Čović je istakao da stranke, prije Predsjedništva BiH, moraju postići dogovor o ovom pitanju, jer, kako je rekao, licitiranje sa imenima, kao u slučaju Kukića, ne bi imalo smisla, s obzirom da bi to bila veoma neugodna pozicija za Predsjedništvo i gubljenje vremena.

"Optimističan sam, pregovori su već počeli, mi smo razgovarali jučer, danas. Iduće sedmice će biti sigurno tri ili četiri razgovora", rekao je Čović.

On je potvrdio da će kandidat HDZ-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ostati Borjana Krišto.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ni jučer, u drugom krugu glasanja, nije podržao kandidata Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavu Kukića, a protiv su bili poslanici iz Republike Srpske, dva HDZ-a i Stranke za BiH. U prvom krugu glasanja, održanom 29. juna, Kukić nije dobio podršku. 

U okviru ustavnog roka od osam dana Predsjedništvo BiH trebalo bi da predloži novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.