HDZ
0

Čović jedini kandidat za predsjednika stranke

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjedništvo HDZ-a BiH jednoglasno je predložilo Dragana Čovića kao kandidata za predsjednika ove stranke na Izbornom saboru HDZ-a BiH koji će biti održan 13. maja.

Današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH prisustvovali su predsjednici kantonalnih i regionalnih odbora ove stranke.

''Kantonalne, regionalne, opštinske organizacije HDZ-a BiH, gradski odbori HDZ-a BiH Mostar i organizacija ove stranke za Brčko distrikt, takođe su jednoglasno podržali Dragana Čovića kao kandidata za predsjednika stranke na 11. Izbornom saboru, koji će biti održan 13. maja u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru, sa početkom u 10.00 sati", saopćteno je nakon sjednice Predsjedništva HDZ- a BiH.

Naredna sjednica Predsjedništva ove stranke biće održana u četvrtak, 5. maja, u Mostaru sa početkom u 15.00 sati. 

Bude li potvrđen Čovićev izbor na Saboru, to će mu biti treći mandat zaredom na čelu HDZ-a BiH. 

Čović je za predsjednika HDZ-a bio izabran 2005. godine na Saboru stranke kada mu je protivkandidat bio Božo Ljubić. 

Ljubić je tada Čovića optužio da je nelegalno i uz krađu glasova došao na čelo stranke, napustio je HDZ BiH te sa još nekolicinom Čovićevih tadašnjih oponenata i uz podršku tadašnjeg premijera Hrvatske Ive Sanadera osnovao HDZ 1990. 
Deseti sabor koji je održan 2007. godine prošao je bez turbulencija. I tada je jedini kandidat bio Čović. Jedina novost na jubilarnom Saboru bila je što je usvojen novi Statut stranke prema kojem će predsjednik biti biran na četvorogodišnji mandat, umjesto na dvogodišnji.