BiH
0

Čović: Izbor Bevande šansa za kompletiranje Vijeća ministara

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da je izborom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH stvorena šansa da u narednih sedam do 10 dana bude konstituisana kompletna struktura Vijeća ministara.

Prema Čovićevoj ocjeni, novo Vijeće ministara mora ponuditi šansu BiH za stvaranje "evropske stabilnosti" u zemlji, prije svega ekonomske i socijalne, nastavljajući način rada na principima prethodnih saziva.

Čović je rekao novinarima da je prezadovoljan današnjom poslaničkom raspravom i komentarima koji su prethodili imenovanju  Bevande za predsjedavajućeg novog saziva Vijeća ministara BiH, kao i predstavljenim ekspozeom.

On je naglasio da opšte raspoloženje u vezi sa imenovanjem Bevande predstavlja ohrabrenje, jer niko od poslanika nije imao kritike na njegovu stručnost, sposobnost i iskustvo.

On je napomenuo da BiH mora uspostaviti mehanizme kojim će zajednički spriječiti njen dalji privredni zastoj. "BiH je izgubila mnogo više od 15 mjeseci u ovom periodu nakon izbora", upozorio je Čović.

Predsjednik HDZ-a dodao je da bi parlament BiH trebalo da usvoji zakon o popisu bez većih poteškoća, s obzirom na to da više nema vremena za kalkulaciju ni o popisu ni o zakonu o državnoj pomoći.

On je rekao da će blok HDZ-HDZ 1990 u narednih dan-dva apsolutno zaokružiti kadrovsku ukrštenicu svojih predstavnika u Vijeću ministara BiH. 
Prema Čovićevim riječima, pred BiH u ovoj godini predstoji pokušaj zaokreta u periodu ogromnih iskušenja, koja još nisu sasvim ni sagledana u vremenu nove recesije.