BiH
0

Čović i Yee u Zagrebu razgovarali o evropskom putu BiH

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović sastao se danas u Zagrebu sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Hoytom Brianom Yeeom.

Glavne teme razgovora su bile provedba reformi, uspostava vlasti na svim nivoima u BiH i euroatlantski integracijski proces.

Čović je detaljno informirao Yeea o procesu uspostave vlasti te razgovorima i dinamici aktivnosti koje se provode u vezi toga. Nužnost brze uspostave vlasti je preduvjet za vjerodostojan pristup reformskim procesima posebno na polju socijalne politike, ekonomije i pitanja pravne države.

Posebna pažnja je posvećena evropskom putu u kontekstu usvojene Izjave Predsjedništva BiH te daljnjim obavezama i prioritetima koje stoje pred vlastima Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem Izjave vrlo precizno je definisan odnos BiH prema Evropskoj uniji, naglasio je Čović.

Yee je čestitao na tomu te istakao kako ohrabruje odlučnost institucija BiH za brzu provedbu reformi.

Jasno je da tek slijedi teži i složeniji dio posla svih nivoa vlasti, od državnog do kantona. Odgovornost i obveza su isključivo na domaćim institucijama vlasti ali pomoć i podrška su značajni i dobrodošli, zajednička je ocjena, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Pored navedenih reformi, kao prioriteta, izmjena Izbornog zakona te institucionalne reforme također su značajan dio reformskih procesa koje stoje pred institucijama BiH. Procese treba voditi poštujući standarde razvijenih demokracija uz uvažavanje duha BiH, njenih konstitutivnih naroda i građana, istaknuo je Čović.

Razgovarano je i o reformi Federacije BiH s posebnim osvrtom na proces koje je vodila američka administracija.

Yee je, kao i u svim dosadašnjim susretima, naglasio pomoć i podršku SAD-a Bosni i Hercegovini.

Čović se zahvalio na tome, te iskazao vjeru u nastavak dobre saradnje sa SAD-om, Ambasadom SAD-a u BiH ali svakako i kroz susrete i razgovore kao što je i ovaj danas.