BiH
0

Čović i Tihić nastavljaju razgovore o problemu Mostara

SRNA
Sulejman Tihić i Dragan Čović
Sulejman Tihić i Dragan Čović
Predsjednici HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Sulejman Tihić nastavit će danas u Odžaku razgovore o problemu Mostara i ostalim neriješenim pitanjima u BiH.

Čović i Tihić sinoć su, nakon prvog dijela razgovora, izrazili optimizam u pogledu postizanja dogovora o većini pitanja koja će se naći na dnevnom redu sastanka lidera šest političkih parija u BiH koji će biti održan u petak, 9. marta u Banjoj Luci.

   "BiH se nalazi u finišu političkih dogovaranja", rekao je Tihić sinoć nakon sastanka delegacija SDA i HDZ BiH u Odžaku, izrazivši nadu da će se politički lideri šest političkih partija na sastanku u Banjoj Luci govoriti o pitanjima vojne i državne imovine, a, ukoliko pokažu hrabrost i spremnost, mogu brzo da se dogovore i o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu "Sejdić - Finci".

   Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će u Banjoj Luci biti postignut dogovor o svim pitanjima što bi, kako je rekao, političare trebalo da motiviše da izvršnu vlast ubuduće oslobode političkih tema, odnosno da Vijeće ministara BiH počne agresivnije da se bavi ekonomskim pitanjima.

   "Do kraja petog mjeseca su postavljeni rokovi da se riješe bitna pitanja. Nema nijedne prepreke da na vrijeme ne usvojimo fiskalni okvir u BiH za 2012. godinu, a kada je u pitanju vojna i državna imovina ta pitanja su stavljena davno u jasnu formu i ne vidim nijedan razolog da se o ovom pitanju ne dogovorimo u petak", rekao je Čović.

   Pitanje provođenja odluke "Sejdić - Finci" Čović je okarakterisao kao nešto složenije, ali da se, ipak, može naći rješenje kako to ne bi bila prepreka za kandidaturu BiH u EU u junu mjesecu ove godine.

   Lideri SDA i HDZ BiH dogovorili su i da razgovori o pitanju grada Mostara budu nastavljeni na nivou gradskih odbora stranaka.
   Sastanku su prisustvovali i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, dok je u delegaciji HDZ-a BiH Borjana Krišto.

   Sastanak delegacija HDZ i SDA održava se dva dana uoči sastanka šest stranačkih lidera u Banjoj Luci, na kojem se očekuju razgovori i rješenja o važnim pitanjima poput vojne imovine i provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić i Finci''. Domaćin sastanka šest lidera koji će biti održan u Banjoj Luci, 9. marta, je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

   Razgovori delagacija HDZ BiH i SDA u Odžaku biće nastavljeni danas  u 9.00 sati.