Sastanak u OHR-u
0

Čović i Tihić dolaze, Lagumdžija još upitan

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odazvaće se sutrašnjem sastanku u Sarajevu na koji je OHR pozvao petoricu lidera političkih stranaka u BiH radi nastavka razgovora o ključnim pitanjima u BiH, rekao je Srni potparol HDZ-a BiH Mišo Relota.

Relota je istakao da je Čović dobio poziv za sastanak u OHR-u, a da za sada nemaju komentar na taj sastanak.

Poziv za učestvovanje na sastanku dobili su i predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić, kao i lideri Stranke za BiH Haris Silajdžić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici odlučiće da li će predsjednik ove stranke Zlatko Lagumdžija prisustvovati sutrašnjem sastanku, rekao je Srni porparol SDP-a Damir Mašić

"Vanredna sjednica Predsjedništva stranke biće održana danas, nakon čega će SDP iznijeti svoj stav vezan za poziv i pismo visokog predstavnika Valentina Inzka", rekao je Mašić.

Na sutrašnjem sastanku, saznaje Srna, biće riječi o budućim mehanizmina koordinacije između političkih stranaka u BiH, neriješenim pitanjima iz Mape puta za ukidanje viznog režima, državnoj i vojnoj imovini i o procesima ustavne reforme. 

Tihić je potvrdio da će sutra prisustvovati sastanku lidera "prudske trojke"  koji je inicirao visoki predstavnik Valentin Inzko, naglašavajući da će on biti proširen učešćem predstavnika i ostalih stranaka. 
Pravdajući svoje povlačenje iz "prudskog procesa" koji je sinonim za dogovor domaćih političara o problemima u BiH, Tihić je rekao da dogovori nemaju smisla ako se ne provode, te kao primjer za to naveo rušenje strategije o povratku.

Sastanak će biti održan u prostorijama Kancelarije visokog predstavnika, sa početkom u 16.00 sati.