Nastavak razgovora
0

Čović i Tihić danas u Mostaru

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i lider SDA Sulejman Tihić danas bi u Mostaru trebalo da razgovaraju u prisustvu premijera Hrvatske Ive Sanadera.

Lider SNSD-a Milorad Dodik juče je otkazao učešće na sastanku, koji je bio planiran kao susret potpisnika prudskog sporazuma, zbog posljednjih izjava ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Jandrokovića.

"Nažalost, zbog posljednjih izjava ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Jandrokovića u kojima je iznio nepotrebne i oštre ocjene o unutrašnjim i političkim temama u BiH, kao i o meni lično smatram da ne postoji dobra atmosfera za pomenuti sastanak i iz tog razloga nisam u prilici da se odazovem vašem pozivu", ističe se u pismu koje je juče Dodik uputio Čoviću.

Dodik je naglasio da je nesporna njegova spremnost i dobra volja za nastavak razgovora započetih u Prudu i da će se sa zadovoljstvom odazvati svakom narednom pozivu Čovića i Tihića.

"Uvjeren sam da zajednički možemo značajno doprinijeti ubrzanom rješavanju pitanja od značaja za stabilnost BiH i entiteta i napredak prema EU", zaključio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je u pismu podsjetio da je sa Čovićem i Tihićem od početka učestvovao u razgovorima čiji je cilj bio rješavanje otvorenih pitanja u BiH i izgradnja atmosfere dijaloga sa ciljem dalje stabilizacije i ispunjavanja pretpostavki za približavanje BiH EU.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kaže da je siguran da će se lideri vladajuće trojke na kraju dogovoriti o uspostavljanju četiri teritorijalne jedinice u BiH, jer je takvo preuređenje, prema njegovom mišljenju, najbolje rješenje za BiH.

"Druga je stvar koje će opštine pripadati nekoj od tih teritorijalnih jedinica, da li će se prelaziti entitetska granica ili neće", smatra Čović.

On naglašava da rješenje o četiri teritorijalne jedinice nije jedino, ali je apsolutno uvjeren da je jedno od racionalnijih rješenja koje ima šansu.

Prema njegovom mišljenju, model četiri teritorijalne jedinice jednako može da bude prihvatljiv svim stranama i za zadovoljenje interesa tri konstitutivna naroda, ali i međunarodne zajednice.

"Mislim da je ovo rješenje prihvatljivo međunarodnoj zajednici. Bez toga ne vrijedi praviti puno kalkulacija. Međunarodna zajednica želi zaštititi evropski standard, te konačno ostvariti kvalitetno uređenje BiH. Ne žele rješenja koja će ovdje za godinu, dvije izazvati nove probleme", rekao je Čović.

Iako zvanično nije saopšteno kada i gdje će biti održan sastanak Čović, Tihića i Sandera, ali prema nezvaničnim saznanjima, trojica političara imaće radni ručak u vili "Ivanković" na Buni kod Mostara.

Radni ručak planiran je nakon ceremonije otvaranja 12. međunarodnog sajma privrede "Mostar 2009", koja je zakazana za 11.00 sati.