BiH
0

Čović i Mogherini o podnošenju zahtjeva za članstvo BiH u Evropskoj uniji

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Podnošenje zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji bio je tema razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, te potpredsjednicom Evropske komisije u Bruxellesu.

Čović je tokom susreta sa Mogherini podsjetio na napredak koji je Bosna i Hercegovina napravila u smislu ispunjenja uslova za sljedeći važan korak na putu prema Evropskoj uniji.

Istakao je kako sve institucije na svim nivoima vlasti u BiH intenzivno rade na integracionim obavezama, posebno onim koje su definisane zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH iskazao je zadovoljstvo nedavno objavljenim izvještajem o napretku BiH za 2015. godinu, u kojem su vidljivi rezultati dosadašnjeg predanog rada na procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Kazao je također da je pozitivan Izvještaj o napretku dodatno motivirao domaće vlasti za nastavak ispunjenja preostalih obaveza. S tim u vezi, Čović je napomenuo kako su trenutni prioriteti dalja smislena provedba reformske agende uz funkcionalan mehanizam koordinacije, te skora adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Visoka predstavnica Evropske unije ocijenila je pozitivnim sve korake koje je Bosna i Hercegovina preduzela u proteklom periodu, te naglasila kako je najbolji pokazatelj ovogodišnji izvještaj o napretku BiH. Konstatovala je također, kako su vlasti BiH na svim nivoima pokazale jasnu opredijeljenost za evropski put, te konkretnim aktivnostima približile Bosnu i Hercegovinu kredibilnom zahtjevu za članstvo.

Zajednički je zaključeno kako je neophodno nastaviti s rješavanjem svih značajnih pitanja, uz redovne susrete na najvišem nivou, s ciljem usmjeravanja i podsticanja napretka u procesu približavanja Evropskoj uniji.