BiH
0

Čović i Ljubić posreduju u formiranju vlasti Kantona 10

SRNA
Dragan Čović i Božo Ljubić
Dragan Čović i Božo Ljubić
Lideri HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragan Čović i Božo Ljubić nakon razrješenja krize i formiranja vlasti u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, naredne sedmice će posredovati u uspostavljanju izvršne vlasti u Livanjskom kantonu.

Kako je novinarima izjavio predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH u Livanjskom kantonu Branko Ivković, ova stranka ne može doći do dogovora sa HDZ-om 1990 o zajedničkom kandidatu za premijera "zbog različitih ličnih interesa", pa će rješenje tražiti predsjednici dva HDZ-a.

Livanjski kanton jedini je u Federaciji BiH u kojem ni više od 13 mjeseci nakon opštih izbora u BiH nije formirana nova vlada, a odnos dva HDZ-a na najnižem je nivou nego u ostalim sredinama jer i jedna i druga stranka na mjestu premijera žele svog čovjeka - HDZ BiH Stipu Pelivana, a HDZ 1990 predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Nediljka Rimca.

Sporazumom koji su početkom ove godine potpisali čelnici dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić predviđeno je da će u jednom kantonu sa hrvatskom većinom HDZ 1990 imati mjesto premijera, a prema njihovom ranijem usmenom dogovoru to bi trebalo da bude upravo Livanjski kanton.

Mandatar HDZ-a BiH za sastav nove kantonalne Vlade Stipo Pelivan do sada nije uspio obezbijediti dvotrećinsku većinu u novom sazivu kantonalne Skupštine, odnosno podršku 17 od 25 predstavnika političkih stranaka koje participiraju u zakonodavnoj vlasti. Pelivan ima podršku četvorice zastupnika iz reda srpskog naroda, dok Rimca podržavaju zastupnici stranaka platforme - HDZ 1990, HSP BiH, SDP i Narodna stranka "Radom za boljitak", pa će o budućem premijeru vjerovatno odlučiti čelnici dva HDZ-a.