BiH
0

Čović i Ljubić podržali daljnji rad komisije za presudu 'Sejdić-Finci'

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da je prijedlog lidera šest najjačih stranaka u BiH da se produži mandat državne parlamentarne komisije za implementaciju presude „Sejdić i Finci“ kako bi se došlo do usaglašenog rješenja svih strana.

Čović smatra da je u ovom pitanju napravljen vidan napredak, a da principi dogovoreni u vezi sa vojnom i državnom imovinom mogu poslužiti institucijama BiH da na njima urade posao.

Nakon sastanka "šestorke“ u Banjoj Luci on je kazao da je u ovoj godini potrebno osigurati sredstva za popis stanovništva, lokalne izbore, finansiranje vanjskog duga BiH i kapitalne izdatke.

Čović je ocijenio da se puno novca troši i za iznajmljivanje prostora institucijama BiH te da Vijeće ministara i svih drugi treba da pokrenu incijativu kako kontrolirati rashodovnu stranu budžeta te da se osmisli i prihodovna strana.

I predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da su na večerašnjem sastanku, bez obzira što nije postignut definitivan dogovor o primjeni presude "Sejdić i Finci", dogovorena dva veoma važna principa.

"Prvi princip je da presudu treba implementirati u cijelini, a drugi je da kroz tu primjenu treba osigurati da tri konstitutivna naroda imaju istu poziciju u izboru svojih legitimnih predstavnika u institucije", pojasnio je Ljubić i dodao da nije postignuta saglasnost o modalitetima, iako je o nekima vođena veoma iscrpna rasprava i bit će nastavljena.

"Nadležna parlamentarna komisija treba da nastavi sa radom i mislim da ovo treba biti dovoljna poruka prema Vijeću Evrope i EU da politički predstavnici i institucije BiH ulažu veoma kredibilan napor da dođu do rješenja", rekao je Ljubić.

Ponovio je da su dogovoreni principi budžeta BiH za ovu godinu i budžetskog okvira za naredne godine, pristup uštedama u budžetu BiH kroz odluku da se ide u smanjenje administracije na svim nivoima po vertikali, smanjenja plaća u odgovarajućem procentu u administraciji također po vertikali.

Sastanak u Banjoj Luci bit će nastavljen, rečeno je u pauzi tokom koje su se novinarima obratili domaćin sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, te predsjednici stranaka, SDP-a Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SDS-a Mladen Bosić.