BiH
0

Čović i Josipović o političkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj

FENA
Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u OSCE-u Dragan Čović razgovarao je danas s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Čović i Josipović susreli su se na jesenjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OSCE-a, koje se u Dubrovniku održava o temi "Regionalni razvoj u jugoistočnoj Evropi: Izazovi, mogućnosti i izgledi''.

Čović je informirao Josipovića o razgovorima koji se vode radi uspostavljanja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, radi kreiranja puta ka EU i NATO-u u prvoj polovini naredne godine.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji parlamentarnih stranaka koje imaju legitimnu podršku svojih naroda pri čemu je Čović istakao optimizam vezan za evropski put BiH, bez obzira na realno teško stanje u zemlji, saopćio je danas Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović prezentirao je aktivnosti koje Hrvatska preduzima radi okončanja puta ka Evropskoj uniji, s obzirom na potpisivanje ugovora o pristupanju koje Hrvatskoj predstoji u decembru.

Također je informirao Čovića o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj koja je, kako je rekao, zabrinjavajuća.

Razgovor je vođen i o predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, što je interesantno naročito ako se uzme u obzir da je 11. izborna jedinica u BiH.

Dragan Čović o sličnim temama razmijenio je mišljenje i s predsjednicom Vlade Republike Hrvatske Jadrankom Kosor.