BiH
21

Čović i Izetbegović na konferenciji o 20. godišnjici Daytona

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovat će danas u Banjoj Luci konferenciji posvećenoj 20. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, pod nazivom "Dvadeset godina Daytonskog mirovnog sporazuma pogledi“.

Konferencija je organizirana u tri panel diskusije: Pogledi, Pogledi regije, Pogledi izvana.

Panel diskusija "Pogledi" je na temu "Refleksije na Daytonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine, Tačke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?", a uvodničari će biti predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na prvom panelu učestvovat će i entitetski predsjednici, ministar vanjskih poslova BiH, te predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kao poseban gost.

Druga panel diskusija je "Pogledi regije" na temu: Regionalna saradnja – položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Daytonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu saradnju? Na ovoj diskusiji panelisti su regionalni političari i visoki gosti iz susjednih zemalja.

Treća panel diskusija "Pogledi izvana" sa temom: Daytonsko uređenje BiH i pridruživanje EU; Šta sa ovakvim uređenjem BiH – na koji način prevazići prepreke? O ovoj temi govorit će predstavnici zemalja potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma (Amerika, Rusija,Velika Britanija, visoki predstavnik u BiH, EU i OSCE).

Konferenciju organizuju "Nezavisne novine" i Grad Banja Luka, u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Predsjedništvom BiH i drugim institucijama.

Konferencija će biti održana u Banjoj Luci, s početkom u 11.00 sati, u Banskom dvoru, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.