BiH
0

Čović i Dodik ne priznaju Dan nezavisnosti BiH

FENA
Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik i Dragan Čović (Foto: Arhiv)
"U Bosni i Hercegovini svako ima pravo da slavi šta želi, jer takva smo država", izjavio je večeras u Banjoj Luci lider HDZBiH Dragan Čović ocjenivši da će tako biti sve dok se kroz parlamentranu proceduru ne definiraju praznici u BiH koje će svi podržati i poštivati.

Komenirajući to što se 1.mart u BiH ne prihvata kao Dan nezavisnosti na cijeloj teritoriji zemlje, Čović je u izjavi novinarima rekao da će u Federaciji BiH "20 do 30 posto tog entiteta sutra imati radni angažman", a da će i on biti u posjeti Posavini.

Naveo je i da referendumsko pitanje od prije 20 godina nije "ni izbliza danas preslikano u realan život BiH i tako se i odnosimo prema tom pitanju". Sve do onog trenutka, kako navodi, dok bošnjački, srpski i hrvatski narod ustavno ne bude jednakopravan BiH će ići u svojim usponima i padovima u kontinuitetu.

Iznoseći stav po istom pitanju lider SNSD-a Milorad Dodik je ustvrdio da je 1.mart "praznik bošnjačkog naroda". "I mi to njima i ne sporimo", rekao je Dodik, koji je čak pogriješio navodeći da 1.mart ne može da bude "dan državnosti", iako je sutra Dan nezavisnosti BiH.

Ustvrdio je i da se taj datum, svih prethodnih godina, na silu pokušava "osigurati kao praznik". "Mislim da to konačno mora biti jasno i strancima, koji posjećuju skupove kojima se obilježava taj dan", naveo je on. I Dodik je dodao da je sutra u RS "radni dan i nije praznik koji se slavi u tom entitetu".