BiH
0

Čović: HZD-ovi nisu uslovljavali formiranje Vijeća ministara

SRNA
Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da dva HDZ-a nikada nisu uslovljavala formiranje Vijeća ministara BiH rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH (FBiH).

"Mi insistiramo na rekonstrukciji Vlade FBiH, ali to nema direktne veze sa Vijećem ministara BiH. Ima veze ako neko počne raspravljati o Vijeću ministara BiH i sadržaju i njegovoj popuni izvan dogovora koji je načinjen", rekao je Čović novinarima.

Prema njegovim riječima, za formiranje Vijeća ministara BiH povezan je  paket zakona koji se tiču evroatlantskih integracija. 

"Ako želimo da damo Vijeću ministara BiH mandat da odmah radi to znači da do kraja godine završimo izmjene Ustava, Izbornog zakona, popis stanovništva, državnu pomoć i imovinu. Sve to, prema mom mišljenju, možemo da završimo do kraja godine", smatra Čović.   

Čović je istakao da onaj ko to ne želi danas završiti, ne želi Vijeće ministara BiH, ili  želi da je formiran - zbog izvještaja EU. 

Prema njegovom mišljenju, Izborni zakon BiH mogao je da bude usvojen prije tri godine u Prudu, a takođe i državna pomoć, imovina i drugo.  

"Nemojmo formirati Vijeće ministara samo zbog Vijeća ministara, jer bi svi njegov članovi bili u jadnoj poziciji o kojoj je govorio aktuelni predsjedavajući Nikola Špirić", pojasnio je Čović.  
On je naveo da je optimista, jer je najveća vrijednost da lideri stranaka komuniciraju i ne svađaju se i kada potupno različito gledaju na neka ključna pitanja u funkcionisanju države, što do sada nije bio slučaj.  

"Prije Mostara lideri šest stranaka nikada nisu sjeli zajedno i to je taj napredak koji mora dati rezultat",  smatra Čović.  

Govoreći o sutrašnjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH, Čović je istakao da on nije potreban da bi znali da je stanje u BiH katastrofalno.  

"Može se desiti da imamo negativan izvještaj za ovu godinu, a da do kraja godine sve možemo riješiti i krenuti od 1. januara naredne godine potpuno novom dinamikom, baviti se socijalnim i ekonomskim pitanjima", rekao je Čović

Predsjednik HDZ BiH ponovio je da je realno da Vijeće ministara BiH bude formiran u narednih 15 dana, ako bude dogovoreno formiranje vlasti u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.  

"I danas sam se telefonom čuo sa predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH Zlatkom Lagumdžijom i još ću se čuti kako bi, prije svega, riješili pitanje formiranja vlasti u ova dva kantona. Mi smo kao predsjednici stranaka sve dogovorili već puna tri mjeseca i sad to lokalni nivo treba da provede. To je korak ka formiranju Vijeća ministara BiH", rekao je Čović i istakao da ima puno pitanja u vezi sa Vijećem ministara BiH koja  sigurno neće biti dogovorena, ali da sam sastav Vijeća ministara BiH hoće.