Predsjednik HDZ-a optimisitčan
0

Čović: Dogovor o Vijeću ministara može se postići do kraja godine

SRNA
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Dragan Čović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i dalje smatra da dogovor o Vijeću ministara BiH može biti postignut do kraja godine.

"Ja sam optimista da to možemo da završimo do kraja godine. Ako je rok bio do 21. decembra vjerujem da bez problema možemo da dođemo do tog roka jer je ostalo još 10 dana. Oni koji su to demantovali trebali su da kažu kada ćemo to završiti", izjavio je Čović Srni u Sarajevu u pauzi zasjedanja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On smatra da je postignut toliki nivo usaglašenosti oko Vijeća ministara BiH, njegove strukture i o "evropskim" zakonima o kojima se stalno govori, da se tu više nema šta usaglašavati. 

"Nema nijednog razloga da sutra ne zakažemo sastanak", istakao je Čović i dodao da je to rekao i predsjedniku Stranke demokratske akcije Sulejmanu Tihiću. 

Prema njegovom mišljenju, nije dobro da nema bilateralnih razgovora na relaciji domaćina (Tihić) i učesnika sastanka što se nijednom nije desilo u praksi. 

"Bojim se da smo još na tragu one igre koja je već potrošena, a to je pozivanje OHR-a ili nekog drugog da riješi probleme u BiH. Jasno je svima da to nisu rješenja i da što prije treba da shvatimo da to što smo usaglašavali kroz četiri prethodna sastanka treba definitivno provesti i da se više ne nadmudrujemo", pojasnio je Čović.  

Kad je riječ o budžetu BiH, Čović smatra da je sve isto kao i kod formiranja Savjeta ministara BiH, odnosno da to dvoje djeluje kao spojene posude. 
"Riječ je o političkoj odgovornosti. Budžet nije usvojen jer ne možemo da napravimo politički dogovor oko stvari koje su jasne", naglasio je Čović. 

Prema njegovom mišljenju, jasno je svima kakvi su ulazni parametri budžeta za 2012. godinu i da tu nema velike filozofije. 

"Možemo samo raspravljati hoće li taj nivo pasti iz nekih razloga ili možemo još uzeti neke pozajmice i kredite pa to podići. To je prihodovno stanje. Rashodovno stanje mi kontrolišemo apsolutno. Ako govorimo da imamo oko milijardu KM potencijalnog deficita za narednu fiskalnu godinu na svim nivoima, jasno je da moramo da tražimo rješenja kako da to namirimo", naglasio je Čović. 

On je napomenuo da, ako se ne može kroz prihodovnu stranu rješenje je samo jedno kroz rashodovnu, a to znači smanjiti troškove, plate, kapitalne izdatke i drugo. 

"Eksperti su pripremili sve to i prijedlog budžeta za 2011. godinu je nekoliko mjeseci u Predsjedništvu BiH, i logično je da oni ispune svoju obavezu. Ako neće to, hajde da preskočimo 2011. i riješimo 2012. godinu", rekao je Čović.