BiH
0

Čović: Dodik i Ivanić nisu zatvorili vrata razgovorima o reformi policije u BiH

FENA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je danas da je njegova stranka dokument o reformi policije koji je predložio visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak prepoznala kao jedan kompromis koji daje određenu mogućnost za neki dogovor i konačno rješenje na tragu evropskih standarda.

Čović je, na pres-konferenciji rekao da su ga, tokom sastanka u okolini Banje Luke, lideri SNSD-a i PDP-a Milorad Dodik i Mladen Ivanić upoznali sa svojim razlozima odbijanja Lajčakovog prijedloga reforme policije, ali da nisu zatvorili vrata daljnjim razgovorima o toj reformi.

"Duboko vjerujem da ukoliko bi se ovako nastavilo da bi se propustila jedna šansa i raduje me da su i Dodik i Ivanić istakli da ima prostora za dogovaranje i razgovaranje", kazao je Čović i dodao da reformu policije treba završiti što prije kako bi se bh. političari pozabavili "vitalnijim" problemima BiH, kao što su ustavne promjene.

Iz tog razloga HDZ je, kako je podsjetio, nudio kompomis da se dostignuta razina zajedničkih dogovora prihvati a da se organizacija policije ostavi iza reformskih aktivnosti na Ustavu BiH.

"Tako bi, onako kako bi se organizirala BiH, bile organizirane i policijske oblasti", kazao je on.