BiH
13

Čović: Do kraja marta okvirni plan za provođenje izjave

SRNA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je danas uvjerenje da će Predsjedništvo u koordinaciji sa ostalim nivoima vlasti do kraja marta imati grubi okvirni plan aktivnosti za provođenje izjave o evropskom putu BiH.

"Izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU moramo pretočiti u plan aktivnosti na svim nivoima vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima, te u ovoj godini pokrenuti ekonomske i socijalne reforme", rekao je Čović novinarima nakon obraćanja visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Čovićevim riječima, cilj je da BiH ove godine pokrene potrebne aktivnosti da bi najdalje 2017. godine dobila mogućnost da postane kandidat za članstvo u Uniji.

Sve aktivnosti BiH na putu ka EU, konstatovao je Čović, moraju biti usklađivane u kontinuiranom dijalogu sa predstavnicima EU.

"Predsjedništvo je pokazalo da se to može učiniti", istakao je Čović, koji je predsjednik HDZ BiH.

On je izrazio uvjerenje da će nakon rješavanja problema u vezi sa formiranjem vlasti "preostati grčevita borba za stvaranje ambijenta u BiH kakav su stranke obećavale u izbornoj kampanji".

"Siguran sam da će pregovori o formiranju vlasti u Federaciji BiH biti nastavljeni u srijedu, a nadalje do kraja iduće sedmice", dodao je Čović.