BiH
8

Čović: BiH je opredijeljena za borbu protiv IDIL-a i terorizma

FENA
Dragan Čović (Foto: FENA)
Dragan Čović (Foto: FENA)
Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović prisustvovao je na Samitu o borbi protiv IDIL-a i nasilnog ekstremizma.

Samit je održan u organizaciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka Obame.

Čović je u razgovorima s visokim svjetskim dužnosnicima na marginama Samita prenio zabrinutost BiH zbog terorističkih napada i nasilnog ekstremizma.

Istaknuo je da BiH pridaje veliki značaj rješavanju ovih pojava te da osuđuje brutalnost i potpuno zanemarivanje ljudskih života tokom terorističkih napada uopće, osobito kad je IDIL u pitanju.

Potvrdio je da je BiH predana da doprinese na nacionalnom i međunarodnom nivou borbi protiv ovih globalnih prijetnji, kao što su terorizam i ekstremizam u svim njihovim oblicima.

Čović je tokom svih susreta naglašavao da je BiH spremna da ojača saradnju na regionalnoj, subregionalnoj te međunarodnoj razini.

On je pozdravio aktivnosti tijela Ujedinjenih nacija, posebno radne skupine za provedbu protuterorističkih mjera te isticao važnost da sve članice UN-a provedu rezolucije za borbu protiv pojave stranih terorističkih boraca i za borbu protiv IDIL-a, kao i svih drugih koji sudjeluju u financiranju, planiranju, pripremi ili izvršenju terorističkog akta, kako bi bili privedeni pred lice pravde.

BiH, kao predsjedateljica Vijeća Evrope, pozdravlja aktivnosti Vijeća Evrope i akcije poduzete u borbi protiv terorizma.

Kao posebno važno, naglašavao je razmjenu informacija i određivanje tačke žarišta od svake države, što će pomoći državama pri identificiranju osoba uključenih u terorističke aktivnosti i njihovom sprečavanju da otputuju u inostranstvo.

Istakao je da je uz odlučnu i koordiniranu vojnu akciju potrebna i opsežna strategija koja se sastoji od širokog spektra političkih, ekonomskih i društvenih mjera, koje se bave rješavanjem egzistencijalnih problema, a kao presudno naveo je reduciranje siromaštva i nejednakosti, poboljšanje obrazovanja i pružanja mogućnosti mladima.

Čović smatra da je eliminiranje učinaka i ksenofobije ključno u borbi protiv širenja ideologije nasilnog ekstremizma.

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno da je Čović naglasio važnost organiziranja Samita, kao još jedne prilike da se međunarodna zajednica potakne da bi se što odgovornije i ozbiljnije pristupilo rješavanju prijetnji, kao što su terorizam i nasilni ekstremizam.