BiH
7

Čović: Ne vjerujem u velike konferencije, niko izvana neće donijeti rješenje za BiH

Piše: F.V.
Nisam preveliki optimista da će neko organizirati konferenciju u ime nas i donijeti rješenje za Bosnu i Hercegovinu, kazao je u izjavi za Klix.ba dopredsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragaan Čović komentirajući nedavne najave da će u martu naredne godine u Berlinu biti održana velika međunarodna konferencija o ustavnim promjenama u našoj zemlji.
Čović: Nsam preveliki optimista da će neko organizirati konferenciju u ime nas
Čović: Nsam preveliki optimista da će neko organizirati konferenciju u ime nas

Riječ je o konferenciji zatvorenog tipa u kojoj će međunarodni i bh. zvaničnici raspravljati o paketu mogućih reformi koje će biti ponuđene u novoj inicijativi za rješavanje problema u funkcioniranju daytonske Bosne i Hercegovine, objavio je NAP.

"Sjedinjene Američke Države su odavno tu angažirane u punom kapacitetu, još iz vremena rata i dale su doprinos stabilnosti. Svako malo se čuju određene ideje u vezi sa međunarodnim konferencijama. Sjetite se Butmira i Aprilskog paketa. Jasno je da nama treba bitna promjena u strukturi zemlje, to je izvjesno. Uvjeren sam da to isključivo možemo sami uraditi i da se na to moramo natjerati. Ko će je organizirati međunarodnu konferenciju sa nama ovakvima kakvi jesmo? Sve ovisi o rezultatu izbora u oktobru mjesecu. Nisam preveliki optimista da će neko organizirati konferenciju u ime nas i donijeti rješenje za BiH. Moramo mi konačno shvatiti da BiH mora biti racionalna i da zaštiti interese tri konstitutivna naroda, ali i isto tako racionalno organizirati i otvoriti evropska vrata", rekao je Čović za Klix.ba.

Ništa od Zakona o prebivalištu

Oni, kako je rekao, koji priželjkuju da se donese rješenje izvana, samo skidaju odgovornost sa sebe.

Čović nije mogao reći da li je definitivna odluka predsjednika HDZ 1990 Martina Raguža da na izbore neće izaći sa strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora.

"Nisam siguran je li definitivno ili nije, to je sada na gospodinu Ragužu. Mi ostali smo se dogovorili, idemo zajedno na svim razinama. Ako se žele priključiti, bilo bi svima korisno. Ako ne, što možemo. Energiju treba usmjeriti na ključna pitanja, a da izbore radimo zajedno i relaksiranije. Vremena ima. Bit će ovih dana razgovora na tu temu između nas kroz HNS i bilateralno između stranka. Vrata su otvorena za sve koji misle dobro hrvatskom narodu", poručio je Čović.

Govoreći o Zakonu o prebivalištu Čović je istakao da je, prema njegovom mišljenju, Dom naroda trebao donijeti Zakon o prebivalištu, a zatim pokrenuti proceduru za izmjenu pojedinih članaka, što su tražile i neke stranke.

"Mislim da smo tako mogli doći do tog zakona. Ovako upali smo u jedno proceduralnu problematiku, jer nismo imali dovoljan broj glasova. Po Poslovniku, trebalo bi da ide usaglašavanje Kolegija Doma naroda. Pošto Kolegij nije u punom sazivu, to je problem. Da jeste, onda bi to bilo riješeno. Najvjerovatnije neće se ništa desiti. Zakona nećemo imati na Parlamentu u utorak. Ali ostavljam mogućnost za neki dogovor", naglasio je.

Rješenje za Mostar

Kad je riječ o Mostaru, potvrdio je da "radimo sve da bi izbori u tom gradu bili održani kada i opći".

"Radimo to u zadnji tren. Treba puno toga kad bi se i usaglasi, promijeni. Naravno da bi se stiglo ako bi bilo usuglašenih stavova. Pokušat ćemo na našem prijedlog tražiti neki dogovor. Ako bude išlo, a ako ne, trebamo to ostaviti za neko drugo vrijeme", smatra Čović.