BiH
0

Corrias: BiH ujedinjeno treba odgovoriti na terorističku prijetnju

FENA
Ruggero Corrias i Igor Crnadak
Ruggero Corrias i Igor Crnadak
Ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, izrazio je solidarnost Italije u vezi s napadom na policijsku upravu u Zvorniku, ukazujući na potrebu da BiH ujedinjeno odgovori na terorističku prijetnju.

"Teroristički akt u Zvorniku zvono je za uzbunu i na njega BiH mora odgovoriti ujedinjena, rješavajući odmah i socio-ekonomsku krizu. Evropska unija je Sarajevu ponudila jedan novi put. Na taj put se mora krenuti urgentom akcijom u smislu reformi i gledajući u budućnost", kazao je Corrias.

Osnovna tema razgovora bila je europski put Bosne i Hercegovine i nova Agenda za povezivanje koju je predložila EU i odnosi se na razvoj strateških infrastruktura na Balkanu.

Sagovornici su suglasni koliko je važno da BiH ne izgubi priliku ponuđenu novom europskom inicijativom, provodeći, odmah i kroz jačanje interinstitucionalne saradnje, prvi paket socio-ekonomskih reformi koje su od prioritetnog značaja za građane.

Pominjući komemoraciju genocida u Srebrenici, Corrias je izrazio nadu da dvadesetogodišnjica obilježavanja tog događaja neće biti predmet instrumentalizacije, nego prilika za pomirenje i dijalog, saopćio je Ured za štampu Ambasade Italije u BiH.

Razgovarajući o stanju bilateralnih odnosa, bh. ministar je izrazio zahvalnost za italijansku ulogu prvog partnera BiH u sferi kulture, što se potvrđuje i julskim dolaskom Milanske skale koja će u Sarajevu održati Koncert za mir posvećen, kako je kazao ambasador, sutrašnjici BiH.