BiH
11

Cormack: Načelnik Srebrenice treba raditi u interesu svih građana

FENA
Maureen Cormack (Foto: SRNA)
Maureen Cormack (Foto: SRNA)
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Banjoj Luci da bez obzira ko će biti načelnik Srebrenice treba da, ima u vidu da je to poseban grad, te da radi u interesu svih građana, etničkih zajednica i da spaja građane te lokalne zajednice.

"SAD-u je uvijek bilo stalo do sudbine Srebrenice, do žrtava koje su se dogodile u Srebrenici i radit ćemo i biti partneri sa svim stranama, s kojima razgovaramo kako bi se smanjile tenzije i radilo u interesu građana", dodala je Cormack.

Istakla je i da njena zemlja podržava demokratski proces u BiH te da je jako važno da to rade i svi građani.

Komentirajući situaciju nakon izbora u Srebrenici, američka ambasadorica je ukazala u izjavi novinarima i da Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas pregleda rezultate izbora i oni su nadležni za izborni proces.

"Nadam se se sada, kada su izbori gotovo, da možemo da iza sebe ostavimo retoriku, političke manipulacije koje su se dešavale u raznim dijelovima BiH, te se ponovo vratimo istinskom radu na pitanjima koja su od važnosti za građane BiH, kao što je razvoj ekonomije, obrazovanje i otvaranje novih radnih mjesta", istakla je također Cormack.

Izrazila je nadu da će SAD nastaviti saradnju s vlastima i u RS i u BiH, koji su fokusirani na saradnju, a ne na konfrontacije, kako bi BiH napredovala ka Evropi, te euroatlanskim integracijama.