BiH
52

Cormack, Ferguson i Wilz: NATO je odredio put, sada je na BiH da ubrza proces

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, britanski ambasador u BiH Edward Ferguson i zapovjednica NATO štaba u BiH, brigadni general Giselle M. Wilz napisali su u zajedničkom komentaru da politički lideri u BiH moraju ozbiljno razgovarati o putu BiH ka NATO savezu.

"Mi znamo kakva su naša razmišljanja i šta nam većina građana kažu da žele: BiH mora poduzeti naredne korake ka NATO savezu", istaknuto je u komentaru.

Dalje navode da se neki bh. građani možda pitaju zašto im bi trebalo biti važno članstvo u NATO savezu, a tvrde da znaju da ima i onih koji smatraju da članstvo BiH u NATO-u nije ispravno.

"Konačno članstvo zemlje u NATO savezu je važna odluka koju možete donijeti samo vi i niko drugi. Dozvolite da objasnimo šta NATO savez znači za građane. Jednostavno rečeno, NATO savez je važan ne samo kao garancija mira i stabilnosti koju podrazumijeva obaveza saveznika da brane jedni druge, ovaj savez je važan također jer nudi jasan put za sigurnosne reforme i reforme u oblasti vladavine zakona koje će pomoći da se poboljša život običnih građana. Ukoliko želite pozitivne promjene u BiH, put ka NATO savezu je odličan način da se one i ostvare", navedeno je u komentaru.

Naglašavaju da je, iako su vrata NATO saveza otvorena, put ka članstvu težak, i to s pravom: ideja kolektivne odbrane koja je srž NATO-a podrazumijeva da svaka članica mora ne samo biti spremna, nego i sposobna da pomaže drugim članicama.

Podsjećaju da je NATO 2010. primio formalni zahtjev Predsjedništva BiH i pozvao Bosnu i Hercegovinu da aktivira Akcioni plan za članstvo, tj. MAP, a da je jedini uvjet bio da BiH prvo uknjiži imovinu koja je neophodna za potrebe odbrane kao državnu imovinu.

Također, navode da Zakon o odbrani iz 2005. nalaže vlastima da “provedu aktivnosti neophodne za članstvo BiH u NATO savezu”, međutim, šest godina kasnije, napredak ka ispunjenju takozvanog “Talinskog uvjeta” je zaustavljen: u potpunosti je uknjižena samo 21 od 63 lokacije.

Precizirano je da se za četiri lokacije vode postupci pred sudovima, uključujući Han Pijesak, oko čijeg se vlasništva sada vodi žalbeni postupak pred Sudom BiH, četiri druge lokacije su djelomično uknjižene, dok je u slučaju preostale 34 lokacije postignut mali napredak - a još nije uknjižena niti jedna lokacija u Republici Srpskoj.

Potpisnici zajedničkog komentara tvrde da i dalje ima nade jer Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, njihovi partneri i NATO - svi žele da ovdje dođe do napretka.

"Uvjet iz Talina nije ispunjen, ali to ne znači da se napredak ne može ostvariti u nekoj drugoj oblasti. Sada je posebno dobro vrijeme da se pokažu postignuća, jer će NATO imati svoj dvogodišnji samit u Varšavi 8. i 9. jula. Ključno pitanje je sljedeće: Kako Bosna i Hercegovina može pokazati značajan napredak u samo nekoliko sedmica? Mislimo da je odgovor na ovo pitanje: Bosna i Hercegovina treba da se fokusira na Pregled odbrane", stoji u komentaru.

Pojašnjavaju da je regled odbrane tehnički dokument koji definiše strateško okruženje, prijetnje, izazove, rizike i kapacitete koje jedna zemlja treba da bi ispunila obaveze prema svojim građanima - definisat će strukturu snaga (veličinu i kapacitete), planove za modernizaciju i resurse koji su potrebni Oružanim snagama BiH da uspješno izvršavaju sve misije unutar te strategije.

"Da budemo jasni, Pregled odbrane nije zamjena za Talinski uvjet i njime neće biti aktiviran MAP (koji predstavlja samo jedan korak na putu ka članstvu u NATO savezu, a ne samo članstvo). Ali, još uvijek je važan; svaka zemlja radi nešto slično za svoje oružane snage: SAD imaju Četvorogodišnji pregled odbrane, a Ujedinjeno Kraljevstvo ima Strateški pregled odbrane i sigurnosti", navedeno je u komentaru.

Podsjećaju da Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine radi na Pregledu odbrane od 2009., te da je pet od osam poglavlja Pregleda završeno, ali šesto poglavlje, poglavlje koje govori o veličini Oružanih snaga i njihovoj strukturi, najteže je završiti.

"Nemoguće je dovoljno istaći: vrata u NATO ostaju otvorena - širom otvorena. Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, naši partneri i NATO - svi želimo napredak u Bosni i Hercegovini. Posljednjih godina, NATO je prepoznao stručnost koju ste stekli napornim radom u oblastima deminiranja i zaštite jedinica. Duboko cijenimo doprinos vaših snaga u Afganistanu. Ali, politički lideri u BiH moraju uraditi svoj dio i moraju ovu šansu iskoristiti", potcrtano je.

Ponavljaju da Bosna i Hercegovina ima priliku da napreduje u ostvarivanju svojih interesa, a jedina prepreka je političko odlučivanje u zemlji.

"Kao što smo vidjeli u reakciji na poplave 2014., vaše Oružane snage razvile su se u pouzdanu instituciju koja je u stanju reagovati kada treba i raditi u korist svih građana BiH. Kao institucija, treba da budete ponosni na ono što su Oružane snage postigle za ovako kratko vrijeme. I što je još važnije, spremne su da naprave sljedeći korak. Apelujemo na vas da pomognete Oružanim snagama, i BiH, da naprave taj iskorak", navedeno je u komentaru koji je objavljen na internet stranici Ambasade SAD-a u BiH.