BiH
49

Cormack: Američke firme spremne ulagati u Unsko-sanski kanton

Piše: M. Ć.
Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack nalazi se u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, a danas je u Bihaću razgovarala sa premijerom USK Huseinom Rošićem, ministrima u Vladi i predstavnicima Skupštine USK.

Kako je nakon sastanka održanog u Vladi USK kazano, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti USK upoznali su ambasadoricu Cormack sa političkim prilikama u ovom kantonu, radom Skupštine, trenutnim aktivnostima i problemima, te brojnim drugim pitanjima.

"Ambasadorica nam je kazala da je prepoznala da je ovaj kanton stabilizirao političku i ekonomsku situaciju. Istakla nam je i da je uvidjela sigurnost u smislu ulaganja u naš kanton. Mi smo joj kazali da se želimo otvoriti prema svježem kapitalu i ulaganju u ovaj region, te spriječiti odlazak mladih ljudi", kazao je Husein Rošić, premijer USK.

On je istakao da je Cormack kazala da su američke firme spremne ulagati u Unsko-sanski kanton, što je, po njegovim riječima, veoma ohrabrujuće, te da je jako zadovoljan nakon današnjeg sastanka.

Prije razgovora sa čelnim ljudima kantona, ambasadorica Cormack posjetila je krajiški dragulj – vodopad Štrbački buk.

"Obilazak Štrbačkog buka, jednog od bisera Nacionalnog parka Una bio je najljepši način da počnemo našu posjetu Unsko-sanskom kantonu", objavljeno je na službenoj Facebook stranici Ambasade SAD.

Ambasadorica Cormack sutra će boraviti u službenoj posjeti općini Cazin, gdje će se sastati sa načelnikom Nerminom Ogreševićem te posjetiti medresu Džemaludin ef. Čaušević.