BiH
0

Coppola: Sada je trenutak da se dogovori o reformi policije pretvore u praksu

FENA
Evropska policijska misija će u naredne dvije godine u skladu s političkim dogovorom o reformi policije imati ključnu ulogu u pružanju pomoći domaćim vlastima u procesu razvoja zakonodavstva i profesionalne strukture širom BiH.

"Ovo je veoma važan momenat, te je obećavajuće to što smo vidjeli političku spremnost i predanost za pokretanje cijelog procesa restrukturiranja policije", izjavio je za Fenu šef Misije EUPM-a brigadni general Vincenzo Coppola.

On je naglasio da su Mostarska deklaracija i prateći akcioni plan, uz pomoć međunarodne zajednice već ostvareni, te je sada trenutak da se ovi dogovori pretvore u praksu.

Radna grupa koju je uspostavilo Vijeće ministara BiH s ciljem da razvije prateće zakonodavstvo predstavlja, kako je ocijenio, jedinstven instrument za bh. vlasti da pokažu sposobnost za napredak i omoguće primjenu najbolje prakse EU u odnosu na tri evropska principa.

Coppola je najavio da će EUPM biti na raspolaganju u pružanju pomoći i savjeta u ovom procesu te u iznalaženju najboljih i najprihvaljivijih rješenja za mnoga pitanja koja će se sada razmatrati.

Govoreći o drugim prioritetima EUPM-a u narednoj godini, on je kazao da će borba protiv korupcije ostati jedan od prioriteta u radu Misije.

EUPM je pratio primjenu disciplinskih mjera protiv korumpiranih pojedinaca unutar policije, osnaženih mehanizmima putem kojih građani mogu slobodno prijaviti neetičko i nezakonito ponašanje policijskih službenika. Ti mehanizmi su javni žalbeni biroi, te telefonska linija krimolovci.

U prvom kvartalu ove godine, Misija je predstavila nacrt dokumenta o jačanju policijskog integriteta, koji je poslužio kao smjernica bh. policijskim snagama u izradi njihovih strategija za borbu protiv korupcije unutar policijskih redova.

Do kraja ove godine pet policijskih agencija (MUPRS, Granična policija, Federalna uprava policije, Policija Brčko Distrikta, Policija Kantona Sarajevo) su u skladu s preporukama EUPM-a usvojili interne strategije za borbu protiv korupcije u svojim redovima.

Preostale agencije su se obavezale da će bez ogađanja svoje nacrte strategija usvojiti uskoro, čime će se javnosti u BiH odaslati jasna poruka da su policijske snage odlučne u namjeri da suzbiju ovaj negativni fenomen.

Što se tiče nadzorne uloge EUPM-a, Coppola napominje da je nastavljen rad na jačanju profesionalosti u radu internih kontrola, te je pomno praćeno rješavanje velikog broja slučajeva.

Oko 60 posebnih istraga je obavljeno u ovoj godini, koje su za predmet imale različite oblike korupcije u policiji, nepropisno ponašanje, zloupotrebu ovlaštenja, kršenje internih procedura, slučajeve ubistva i ozbiljnih prekršaja.

EUPM-ov odjel za nadzor je proveo revizije i provjere u raznim agencijama za provođenje zakona i njihovim internim odjelima. Ovakav način rada EUPM će zadržati i u produženom mandatu, najavio je brigadni general Copola.

Također, Misija je u saradnji s policijskim agencijama provela i javnu informativnu kampanju pod nazivom "Vaša sigurnost naša obaveza - 122", radi educiranja javnosti i podizanja njihove svijesti o potrebi jačanja odgovornosti u radu policije.

Sljedeća, četvrta zajednička informativna kampanja EUPM-a i policijskih snaga u BiH je planirana za prvu polovinu 2008. godine te će se usredsrijediti na borbu protiv organiziranog kriminala.

"Borba protiv organiziranog kriminala treba biti proglašena državnim prioritetom, a partnerstvo u borbi protiv ove pošasti treba da se razvije na svim nivoima vlasti da bi se napori raspodijelili na brojnim frontovima", naveo je šef Misije EUPM-a.

Stoga će se težiti poboljšanju saradnje između policije i građana, ohrabrujući građane da iskoriste postojeće otvorene linije i policijski broj za hitne slučajeve 122.

U EUPM-u smatraju da je jedan od problema u borbi protiv krupnog i organiziranog kriminala u BiH nedostatak saradnje u određenim oblastima rada između policije i tužilaštava.

Pored dnevnog kontakta koji EUPM održava s policijom i tužiocima, ove godine su održane dvije konferencije koje su se fokusirale na dva problematična aspekta – efikasnija borba protiv organiziranog kriminala i korupcije te saradnja policije i tužilaca u odnosu prema medijima.

Predstavljen je niz preporuka čiji je cilj da se unaprijedi krivičnopravni sektor u BiH s aspekta efikasnije borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Ove preporuke će biti dostavljene svim relevantnim organima na dalje razmatranje.

"Očekujemo da će one što prije biti usvojene da bi se značajno unaprijedila efikasnost trenutačnog krivičnopravnog sistema", poručuje brigadni general Coppola.