U Veterinarskoj inspekciji zabrinuti
2

Čopor pasa lutalica napao dječaka na Dobrinji i rastrgao mu ruksak

Klix.ba
Da željno iščekivani azil u Prači ni izbliza nije riješio problem napuštenih životinja na ulicama Sarajeva pokazuju svakodnevni napadi pasa lutalica na stanovnike glavnog grada. Posljednji u nizu dogodio se jutros u sarajevskom naselju Dobrinja, gdje je čopor pasa napao devetogodišnjeg dječaka.
Dječak kojeg su napali psi ispred ulaza u zgradu
Dječak kojeg su napali psi ispred ulaza u zgradu
Kako nam je kazao njegov otac Admir Kolić, napad od kojeg je dječak doživio šok desio se oko osam sati u ulici Mustafe Latifića.

"Pošao sam da odvedem sina u školu, on je iz zgrade izašao malo prije mene i taj čopor pasa ga je samo okružio i nasrnuo na njega. Kada sam izašao vidio sam dijete okruženo psima koji ga napadaju", kazao nam je Kolić.

Preplašeni dječak se od pobjesnjelih životinja pokušavao odbraniti torbom koju je imao, a koju su mu psi rastrgli.

"Pse sam uspio otjerati tek nakon što nam je komšija priskočio u pomoć. Da nisam odmah izašao iz zgrade, ne smijem ni pomisliti šta bi bilo. Rastrgali bi ga", kazao nam je ogorčeni otac.

Kaže da je isti čopor pasa i njega napao prije nekoliko dana te da je jutrošnji napad prijavio Veterinarskoj inspekciji Kantona Sarajevo.

Glavna inspektorica Joka Hlubna potvrdila nam je ovu informaciju i kazala da će oni što prije poslati dopis da se psi koji su napali dječaka odvedu u azil u Prači.

"Ako se radi o čoporu pasa, onda se oni svi izmjeste u sklonište, a ukoliko se radi o posebno agresivnom psu, onda mi zovemo kafileriju da ga eutanazira", kazala je Hlubna za Klix.ba i dodala je da je stanje u vezi sa napuštenim psima na ulicama Sarajeva alarmantno.

"Bojim se da će ovo eskalirati i da će se pojaviti bjesnilo. Očigledno je da ni sklonište, a ni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji imamo nisu rješenje", zaključila je Hlubna.