BiH
6

Čomić: BiH su 25. novembra 1943. udareni temelji, iako joj danas prijete opasnosti - odbranit će se

Piše: A. B.
Ibrahim Čomić (Foto: Klix.ba)
Ibrahim Čomić (Foto: Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je 25. novembra 1943. na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu ponovo rođena nakon šest vijekova te su joj tada udareni temelji, smatra predsjednik Sarajevskog kantonalnog odbora SABNOR-a Ibrahim Čomić, čiji je otac bio vijećnik na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a. Naš sagovornik kaže da BiH sada prijeti propast, ali da će se ona uspjeti odbraniti.

Čomić je u razgovoru za naš portal evocirao uspomene kad je riječ o prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a te je izjavio kako je većina vijećnika na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a bila iz reda sprskog naroda.

"Moj otac je putovao iz Bileće u Mrkonjić Grad s popom Novakom Mastrovićem i Markom Zilojevićem koji je bio poslanik u skupštini za vrijeme Jugoslavije. Samo je jedan od njih trojice bio komunista - moj otac i nisu oni donijeli revoluciju, ali sigurno jesu pod rukovodstvom druga Tita. BiH je tada postala utemeljena kao državna cjelina", rekao je Čomić.

Ovaj hrabri čovjek koji s ponosom naglašava svoju nacionalnu i entičku opredjeljenost kaže nam da je 25. novembar neosporno jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj, a posebno u modernoj historiji naše zemlje.

"Taj datum za nacionalističke snage ne predstavlja ono što treba, naprotiv. U noći 25. novembra 1943. godine predstavnici naroda BiH su rekli da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni bošnjačka već podjednako svačija. Danas poseban dio pripada Srbima, poseban Hrvatima, a i Bošnjaci ne prezaju od ekstremnog dijela - da bude isključivo bošnjački. Promijenile su se snage koje su zagovarale jedinstvo i nalazimo se pred vrlo opasnom situacijom koja prijeti raspadu BiH. Duboko vjerujem da je BiH tokom svoje historije bila u krizama da nestane i opstala je te sam siguran da će i sada tako biti, posebno ako se o tome budu pitali njeni građani, a ne nacionalna ili nacionalistička rukovodstva", naglašava predsjednik Sarajevskog Kantonalnog odbora SABNOR-a.

Prema njegovim riječima, ovdašnje vlasti nisu baš raspoložene za obilježavanje ovog datuma, ali ih on, htjeli priznati ili ne, na neki način održava tamo gdje jesu.

"Današnja vlast, a posebno mladi, nisu informirani o tim događajima i nije dovoljno obilježiti samo jedan dan, iako mi antifašisti to obilježavamo nekoliko dana", zaključio je Ibrahim Čomić.