BiH
0

Collin Powell pozvao na zatvaranje zatvora u Guantanamu

FENA
Bivši američki državni tajnik Colin Powell pozvao je na hitno zatvaranje vojnog zatvora za neprijateljske borce u bazi Guantanamo Bay na Kubi, ističući da je on postao glavni problem u "načinu na koji svijet doživljava Ameriku", izvještava u ponedjeljak The Washington Post.

"U biti, mi smo uzdrmali povjerenje koje je svijet imao u pravni sistem SAD-a, držeći otvorenim mjesto kao što je Guantanamo i stvarajući vojne komisije", rekao je Powel gostujući u nedjeljnoj emisiji TV NBC-a News "Meet the Press".

Powell je naglasio da on ne bi oslobodio zatočenike iz Guantanama, već bi ih "prebacio u SAD i podvrgnuo federalnom pravnom sistemu".

Rekao je da ne vidi problem da se tim pritvorenicima dopusti osporavanje odluke o njihovu zatvaranju pred sudom, odnosno da im se da pravo iz tzv. habeas corpus akta, te da imaju vlastite branitelje.

"Zar to nije u samom središtu našeg pravnog sistema?", upitao se Powell.

Powell je bio jedini član prvog "ratnog kabineta" predsjednika Georgea W. Busha koji se od 2001. protivio politici zatočenja osumnjičenih za terorizam, prema kojoj SAD nisu obavezne poštivati Ženevske konvencije iz 1949., kada je riječ o zarobljenim neprijateljima u "ratu protiv terorizma".

Otvoren 2001. za zarobljene pripadnike Al Qaide i talibana u Afganistanu, Guantanamo danas ima oko 385 pritvorenika koji nemaju pravo podnijeti peticiju prema 'habeas corpus aktu' kako bi osporavali svoje zatvaranje. Vojna komisija jednom na godinu preispituje njihov status.

Prošle su sedmice dvojica vojnih sudaca odbacila optužnice protiv dvojice zatočenika jer su oni u njima nazivani "neprijateljskim

borcima" a ne "ilegalnim neprijateljskim borcima" u skladu s važećim zakonom o vojnim komisijama. Tužitelji su podnijeli žalbe na te odluke.

Powell je u intervjuu kazao da ne isključuje mogućnost povratka u javnu službu, dodajući da nema osobnog favorita u predsjedničkoj utrci za izbore 2008. godine.