BiH
0

Colin Powell ove sedmice u Sarajevu?

NINA
Američki državni sekretar Colin Powell putovat će krajem ove sedmice u kratku posjetu Sarajevu, u vrijeme kada se mirovne snage NATO-a u BiH pripremaju prepustiti kontrolu misiji Evropske unije, javila je sinoć agencija France pres iz Budimpešte, pozivajući se na dužnosnike SAD-a.

Powellov put u Sarajevo potvrdile su, prema istim izvorima, agencije AP i Routers, uz ocjenu da Amerikanci očigledno iz razloga sigurnosti, nisu željeli precizirati kada će tačno Powell boraviti u BiH.

Šef američke diplomacije stigao je sinoć u Budimpeštu, a njegova posjeta Sarajevu je po svemu sudeći u posljednji tren uključen u jednosedmičnu turneju po Evropi i Bliskom istoku.

Najavljeno je prethodno da će ministar vanjskih poslova SAD-a, poslije Mađarske, biti u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i u Poljskoj, gdje se očekuje tokom narednog vikenda.

Jedna od glavnih tema sutrašnjih razgovora Powella s domaćinima u Budimpešti bit će situacija u Iraku, gdje Mađarska sudjeluje u međunarodnim koalicijskim snagama pod vodstvom SAD-a.

Vezani članci