Mostar 2025.
87

Čokoladni neredi ujedinili Mostarce, žele ljepši i bolji grad

Piše: J. Hadžiahmetović
Na Čokoladnim neredima okupili su se i stariji Mostarci i Mostarke (Foto: Facebook)
Nakon Čokoladnih nereda, koji su održani prije nekoliko dana na Španskom trgu, Mostarci su pokrenuli i druge inicijative s ciljem poboljšanja života u gradu na Neretvi. Za početak, osnovali su grupu na Facebooku, gdje iznose svoja mišljenja, želje, ali i konkretne prijedloge.

Kako kaže Ivan Rozić, pokretač akcije Mostar 2025., Facebook okupljanje su pokrenuli kako Čokoladni neredi ne bi ostali samo inicijativa bez nekih čvrstih rezultata.

"Neosporno je da smo u petak stvorili nadu dobrom dijelu stanovnika Mostara i bila bi prava šteta kada se ta nada ne bi manifestirala kroz konkretne prijedloge i inicijative. Prva incijativa koja se izrodila iz Čokoladnih nereda je izvođenje predstave "Otirač" našeg Mostarca Ive Krešića u svrhu sakupljanja sredstava za kupovinu CTG uređaja za Odjel ginekologije i porodništva SKB Mostar", govori Rozić za portal Klix.ba.

Na grupi Mostar 2025. je izneseno nekoliko prijedloga i ideja koje su se počele konkretizirat. Ostale će, kažu Mostarci, realizirati kroz manje timove.

"Bitno je da Mostar ima osvještene građane, koje zanima šta se zapravo događa s gradom i koji mogu i žele doprinijeti razvoju. Za početak će to biti "male" stvari, poput uređenja urbanog okruženja, humanitarnih akcija, lobiranja za neke već najavljene razvojne projekte. Ali ne smatramo te stvari malim i nebitnim, niti mislimo ostati na tome", pojašnjava Rozić.

Do sada su im podršku pružili mnogobrojni Mostarci i Mostarke iz inozemstva i, kako kažu, na jednu ovakavu inicijativu stanovništva i gradske vlasti trebaju valjano odgovoriti.

"Uz malo sreće i truda svih uključenih, kaže naš sagovornik, Mostar bi napokon mogao raširiti krila i povesti nas u neku ljepšu budućnost", kaže Rozić na kraju.