SAD i EU su uz BiH
0

Clinton: Nacionalistička retorika je nepojmljiva 17 godina nakon rata

Klix.ba/FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Evropska unija i SAD su ujedinjene u snažnoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlanskom putu.

Ovo je rezime sastanka koje su danas s članovima Predsjedništva BiH održale američka državna sekretarka Hilary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Clinton je istakla da je sva odgovornost za trenutni zastoj i za napredak BiH ka EU i NATO-u isključivo na bh. političarima te da je nepojmljivo da se 17 godina nakon rata bh. lideri i dalje služe nacionalističkom retorikom i retorikom koja zagovara dezintegraciju BiH.

Clinton je kazala da SAD daju punu podršku multietničkoj BiH i da ostaju na tom putu. Napomenula je da joj je drago što je u Sarajevu sa Ashton jer je "bitno da SAD i EU pokažu jedinstven stav".

"Mi vjerujemo da će vaša zemlja poslati članice EU i NATO. To će dati perspektivu mladim ljudima. Nemamo sumnje da BiH prilazi EU. Od moje zadnje posjete BiH 2010. godine bilo je određenog napretka. Lokalni izbori su pokazali tu volju naroda. Bili su to fer izbori. Ostvareni su prava raseljenih lica. To su ključni elementi da BiH bude dio EU i NATO", kazala je Clinton, javlja izvještač AA.

Ona je zatražila od svih lidera u BiH da pronađu "zajedničko tlo" i rade u interesima države BiH.

"Prepreke koje su bile ispred ove države i prije dvije godine, još uvijek postoje. Postoje razlike po pitanju stranačkih odnosa koji koče napredak zemlje. Politički kompromis je vrlo teško izvesti, ali je to prijeko potrebno. Nadamo se da će kompromis pokazati da ste pravi i hrabri lideri. To trebate napraviti kako bi zemlja išla naprijed. Neprihvatljivo da 17 godina nakon rata neki stavljaju pod znak pitanja teritorijalni integritet BiH. Taj diskurs odvraća od pravog puta i ne podržava evropsku integraciju. Dejtonski sporazum se mora poštovati i sačuvati, i točka. Potrebne promjene se moraju napraviti i uski interesi nadvladati", kazala je visoka zvaničnica.

Ta odgovornost, dodala je, ne pripada SAD-u, već liderima BiH.

"Vi morate napraviti tu budućnost i mi u SAD vas moramo podržati da krenete naprijed. Ponosni smo što imamo dobre odnose sa BiH. Zajedno smo radili. Želimo odati priznanje ljudima i koji su umrli. Ne smijemo nikada zaboraviti žrtve Srebrenice. Moramo ostaviti neproduktivne razgovore poput razgovora o secesiji i ne smijemo negirati ono što se desilo tokom rata", dodala je Clinton, dodajući da BiH treba biti članica NATO-a i EU i da narodi BiH to podržavaju.

Clinton je ponovo naglasila da SAD želi da BiH bude multietnička i prosperitetna zemlja usidrena u EU i NATO-u.

Istakla je da će se, ukoliko se riješe poznati preduvjeti, lično založiti za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Ako se uvjeti ispune u novembru, kazala Clinton, ona će u decembru lično tražiti da se BiH odobri MAP.

Naglasila je da je Dejtonski sporazum zaustavio rat, ali da su u budućnosti neophodne izmjene Ustava BiH. Potvrdila je da postoji kriza u zemlji, ali da se problemi moraju rješavati.

Catherine Ashton je napomenula da danas podcrtavamo zajedničku posvećenost budućnosti BiH.

"Želimo vidjeti stabilnu i prosperitetnu zemlju, koja će zauzeti mjesto u evropskim i transatalanskim strukturama. Želim biti jasna, vaša budućnost je u EU. Vaša za pesrpektiva za EU je realna i ima jednoglasnu podršku. Politički lideri moraju poduzeti nešto da bi ta budućnost bila realna. Govorimo ono što velika većina građana ovdje želi. Važno je da se ide dalje od političkog rivalstva. U suprotnom ova zemlja će zaostati za zemljama u regionu", kazala je Ashton.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio se EU i SAD na podršci koju su pružale i nastavljaju pružati procesima unutrašnjih i spoljnih inntegracija zemlje.

"Vaša današnja posjeta je snažna potvrda duboke posvećenosti SAD i EU BiH, te činjenici da naša zemlja ostaje u fokusu vaš pažnje. SAD i zemlje EU su investirale ogroman napor u uspostavljanju ogroman napor i sredstva u uspostavljanu mira u BiH", kazao je Izetbegović.