BiH
0

Clifford Bond u Washingtonu govori o situaciji u BiH

Sarajevo-x.com
Clifford Bond
Clifford Bond
Pred Helsinškom komisijom za sigurnost i saradnju u Evropi u utorak 27. jula ove godine u Washingtonu će se održati saslušanje o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Brifing će se održati pod nazivom “BiH u središtu pažnje: Prepreke za napredak i preporuke za reakciju međunarodne zajednice”, saopšteno je iz Helsinške komisije iz Washingtona.

Učesnici diskusije su Clifford Bond, bivši američki ambasador u Bosni i Hercegovini i potpredsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, Kurt Bassuener, viši stručni saradnik Vijeća za demokratizaciju politika, kao i Nida Gelazis, viši stručni saradnik Programa evropskih studija Centra “Woodrow Wilson”.

Kako se navodi u saopštenju Helsinške komisije, politička situacija u Bosni i Hercegovini se pogoršala u posljednjih nekoliko godina. Od oktobarskih izbora prošle godine, političke stranke nisu u stanju postići dogovor o formiranju nove vladajuće koalicije na državnoj razini. Politike u Bosni i Hercegovini danas obilježavaju povećane nacionalističke retorike, što ponekad predstavlja prijetnju za mir, stabilnost i teritorijalni integritet zemlje, a političke stranake su nedovoljno spremne na konstruktivan rad s predstavnicima međunarodne zajednice.

Iako je Bosna postigla znatan napredak u oporavku od brutalnog sukoba koji je započeo 1992. godine i trajao je sve do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma krajem 1995. godine, stranke nisu uspjele u svojim pokušajima da se izdignu iznad Daytonskog kompromisa, koji, iako je bio potreban za okončanje sukoba, ometa djelotvornu vladu kako bi se postigle euroatlantske i evropske integracije, navodi se između ostalog u saopštenju upućenom iz Helsinške komisije iz Washingtona.

Brifingom će se nastojati locirati izvori političkih zastoja i ispitati eventualni smjer aktivnosti međunarodne zajednice.