Lobiranje za Vijeće sigurnosti
0

"Članstvom BiH čut će se i glas malih zemalja"

Sarajevo-x.com
Obraćanje Komšića u sjedištu Vijeća sigurnosti UN-a
Obraćanje Komšića u sjedištu Vijeća sigurnosti UN-a
Kao posljednju aktivnost u procesu osiguranja podrške kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, u sjedištu UN-a na East Riveru u New Yorku održan je prijem, na kojem se velikom broju najuglednijih dužnosnika UN-a, šefova misija članica UN-a i drugim javnim ličnostima iz New Yorka obratio predsjedavajući Predsjednistva BiH Željko Komšić.

U svom govoru Komšić je zahvalio za brojne izraze podrške date, do sada, našoj zemlji, te istakao da je BiH svjesna važnosti članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i odgovornosti koju nosi taj status.

Činjenica da su ovom prijemu prisustvovali i predstavnici SPC-a u New Yorku, protojerej Stavrofor Đokan Majstorović i jerej Vladislav Radujković govori u prilog široke podrške svih Bosanaca i Hercegovaca ovom do sada najznačajnijem poduhvatu BiH na međunarodnom planu.

U sklopu završnih aktivnosti, s ciljem dobijanja članstva BiH kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, delegacija BiH, koju su činili ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ambasador BiH pri misiji UN-a Ivan Barbalić, a koju je predvodio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u sjedištu UN-a se sastala i sa dr. Alijem Abdussalamom Trekijem, predsjednikom Generalne skupštine UN-a, koji je na tu funkciju izabran u junu 2009. godine, na 64. zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić čestitao je predsjedniku Generalne skupštine UN-a i poželio mu uspjeh u daljem radu rukovođenja GSUN-om, te ga zamolio da svojom pozicijom i autoritetom podrži i pomogne kandidaturu BiH za članicu VSUN-a. Zahvalivši za čestitke, predsjednik GSUN-a je prvo istakao da je izuzetno značajno da je BiH kao zemlja kandidat dobila pisanu podršku za svoju kandidaturu od svih susjednih balkanskih zemalja, što je ocijenio kao izuzetno važan znak, naglasivši da će BiH članstvom u VSUN-u doprinijeti stabilnosti u regiji.

Tom prilikom je istakao svoja očekivanja da će se članstvom BiH i kroz njen rad i učešće u radu tog značajnog tijela svjetske politike, moći čuti i glas malih zemalja.

Predsjedavajući Komšić je istakao da BiH, iako je evropska zemlja koja vodi računa o stavovima EU s obzirom da nastoji postati njena članica, ima velike simpatije i razumijevanje za zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike koje su mnogo puta, poput BiH, osjetile da pravo i pravda nisu iste stvari.

Ministar Alkalaj je istakao da je BiH, kao zemlja posmatrač, diplomatski prisutna u Organizaciji afričkih zemalja, Konferenciji islamskih zemalja, Pokretu nesvrstanih, Arapskoj ligi i Organizaciji američkih država, čime odaje svojevrsno priznanje tim organizacijama, nihovom radu i ciljevima, te istovremeno dijeli i koristi pozitivna iskustva tih organizacija i pokreta.

Na kraju sastanka, predsjednik GSUN-a Ali Abdussalam Treki je predsjedavajućem Predsjedništva BiH obećao podršku afričkih i arapskih zemalja kad je u pitanju kandidatura BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Tokom boravka u New Yorku, predsjedavajući Komšić i ministar Alkalaj bili su gosti na tribini organizovanoj od bh. zajednice u New Yorku. Tom prilikom su s našim građanima razgovarali o aktuelnoj situaciji u zemlji, sa posebnim akcentom na trenutne pregovore o ustrojstvu zemlje, kao i o nastojanjima i značaju BiH da postane članica, kako Vijeća sigurnosti UN-a, tako i punopravna članica NATO-a i EU.