Ana Trišić-Babić
0

"Članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a test za BiH"

SRNA
Ana Trišić-Babić
Ana Trišić-Babić
Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenila je da početak dvogodišnjeg mandata kao nestalne članice u Savjetu bezbjednosti UN BiH daje dobru priliku da pruži doprinos na globalnom nivou, ali je stavlja i na veliki test, jer će morati da dokaže da zaista poštuje međunarodno pravo i da je sposobna da zauzme svoj stav o teškim pitanjima.

Ona je dodala da će BiH morati kao zemlja da pokaže i dokaže da poštuje i razumije međunarodno pravo i da je sposobna za članstvo u EU, u šta se, kako je navela, svi zaklinju.

"Mi ćemo morati da kažemo svoj stav i više nećemo biti u poziciji da budemo suzdržani, a ako bi čak i htjeli da budemo suzdržani, moraćemo da imamo čvrste i validne argumente zašto imamo takav stav", rekla je Babićeva za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

Babićeva je rekla da ne bi željela da se desi da neko iz BiH bez saglasnosti Predsjedništva nastupi u Savjetu bezbjednosti UN,  jer bi to bilo loše za sve građane u BiH.

"Međutim, poučena ranijim iskustvima, ne isključujem i takvu mogućnost da ministru /spoljnih poslova BiH Svenu/ Alkalaju ili /bošnjačkom članu Predsjedništva/ Harisu Silajdžiću, koji će biti predsjedavajući od marta, padne na pamet da odu i sami istupaju", istakla je Babićeva.

Ona je naglasila da bi to stvorilo samo negativnu sliku za BiH i njena nastojanja ka evroatlantskim integracijama.

"Ako bi se odlučili na takav korak i sebi to dozvolili, dokazali bi da nisu relevantni partneri i da se na njih ne može računati", ocijenila je Babićeva.
Ona smatra da BiH kao nestalna članica u Savjetu bezbjednosti BiH može da pruži svoj doprinos u "peace building" mirovnim misijama, jer, nažalost, ima ratno i postratno iskustvo sa takvim mirovnim operacijama.

"Upravo se na tom polju u UN-u očekuje najveći doprinos BiH, tačnije u kulturi dijaloga i razumijevanju civilizacija", rekla je Babićeva.