Nikola Špirić
0

"Članstvo u MAP-u će ojačati koheziju i stabilnost BiH"

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom i učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a.

Predsjedavajući Špirić je informirao zvaničnike NATO-a o napretku koji je postignut, reformama koje BiH provodi, ali i izazovima s kojima se suočava, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Istakao je da integracija BiH u EU i NATO i dobra regionalna saradnja predstavljaju ključne i strateške vanjskopolitičke ciljeve BiH.

Predsjedavajući VMBiH je naglasio da ovi ciljevi, također, predstavljaju krucijalne preduvjete za stabilnost i prosperitet BiH.

Špirić je rekao da put BiH ka NATO-u predstavlja širi proces, koji podrazumijeva aktivan doprinos svih ključnih aktera u BiH.

Informirao je također sagovornike da je VMBiH formiralo interresorni koordinacijski tim u kojem se nalaze predstavnici svih relevantnih institucija.

Ocijenio je da će članstvo BiH u Akcionom planu NATO-a (MAP) ojačati unutrašnju koheziju BiH i njenu stabilnost, ali i njen položaj u regionu.

MAP je važan, jer bi zajedno s liberalizacijom viznog režima proizveo prijeko potreban unutrašnji optimizam, potreban za druge reforme u BiH, kazao je Špirić.

Predsjedavajući VMBiH je naglasio napredak koji je ostvaren u BiH o pitanju ispunjavanja uvjeta za liberalizaciju viznog režima, pojašnjavajući da su vlasti BiH u prethodnom periodu od zadata 174 uvjeta iz Mape puta u potpunosti ispunile 173, dok je posljednji u fazi ispunjavanja.

S pravom očekujemo da će građani BiH od 1. jula moći da putuju bez viza u zemlje obuhvaćene Šengenskim sporazumom i to bi bila prva renta za građane na evropskom putu BiH, naglasio je predsjedavajući Špirić.

Pitanje veoma aktuelno ovih dana u BiH je presuda Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Finci i Sejdić", kazao je Špirić, predočivši da je VMBiH zadužilo nadležna ministarstva da pripreme Akcioni plan za provođenje presude, koji će sadržavati nosioce aktivnosti rokove za izvršenje obaveza.

Predsjedavajući Špirić je naglasio i da vlasti u BiH ostaju posvećene rješavanju pitanja vojne imovine, ukazujući da je Sporazum o konačnom raspolaganju pravima i obavezama na pokretnoj imovini, koji je potpisan 2008. godine, u fazi implementacije.

Generalni sekretar NATO-a Rasmusen je naglasio da cijeni ostvareni progres u BiH, ali da je potrebno nastaviti raditi dalje na provođenju reformi.

U delegaciji BiH bili su i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

U Sarajevu je za 23. mart najavljen sastanak Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a, na kojem će biti izvršena procjena napretka BiH.