Lagumdžija u Njemačkoj
0

"Članstvo u EU i strana ulaganja u BiH zavise od rezultata izbora"

Sarajevo-x.com
Predsjednik SDP BiH dr. Zlatko Lagumdžija predvodi delegaciju SDP-a koja boravi u službenoj posjeti SPD-u Njemačke. U okviru ove posjete Lagumdžija je održao sastanak sa predsjednikom SPD-a Njemačke, Sigmarom Gabrielom.

Predsjednik Gabriel je u ime svoje stranke dao punu podršku Lagumdžiji za predstojeće izbore, uz naglasak da su očekivanja i podrška njemačkih socijaldemokrata usmjerena u pravcu formiranja proevropske koalicije u Bosni i Hercegovini koju će predvoditi SDP BiH.

Posebna pažnja je posvećena mogućnostima za otvaranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini kroz investicije njemačkih kompanija nakon formiranja nove vlasti.

Predsjednik Gabriel je istakao da u Njemačkoj postoji interes za ulaganje u elektroenergetski sektor i zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini, te da postoji spremnost da se ova ulaganja veoma brzo realizuju. Predsjednik Lagumdžija je obećao da će nova vlast razvoj infrastrukture, elektroenergetskog i telekomunikacionog sektora voditi transparentno prema javnosti, te da će svi investitori imati jednak tretman, saopćeno je.

Pored toga, još jednom je naglašeno da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu, te da postoji realna mogućnost da Bosna i Hercegovina postane dio EU 2014. godine, ali da će odluku o tome donijeti isključivo građani BiH na narednim izborima.

Tokom razgovora, Lagumdžija je svoje domaćine upoznao sa Izbornim programom SDP BiH koji sadrži pet politika, sa konkretnim prijedlozima za izlazak iz krize i novim početkom za BiH.

Značajan dio razgovora posvećen je i nastavku saradnje dvije sestrinske stranke koja će se u narednom periodu dodatno intenzivirati. U okviru ove posjete organizovani su sastanci i sa predsjednicom fondacije "Friedrich Ebert", Anke Fuchs sa saradnicima, kao i sa čelnicima Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, navodi se u saopćenju za javnost SDP-a BiH.