BiH
2

Članovi više udruženja u posjeti lokalitetu masovne grobnice Tomašica

FENA
Lokalitet masovne grobnice Tomašica danas će posjetiti udruženja civilnih žrtava rata, logoraša, žene Srebrenice, obitelji žrtava s djecom, udruženja nestalih, udruženja osoba s invaliditetom i uposlenici Instituta za nestale osobe BiH.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da se očekuje da će biti oko 25 autobusa, te dodala da je ovo do sada najmasovnija posjeta masovnoj grobnici Tomašica za koju se sa sigurnošću može reći da je najveća masovna grobnica, ne samo u BiH, nego i u Evropi, nakon Drugog svjetskog rata.

Ona je podsjetila da je do sada iz ove masovne grobnice ekshumirano 430 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela. U ranijem periodu, u dva navrata su rađene ekshumacije na istom lokalitetu kojom prilikom je ekshumirano 36 kompletnih tijela žrtava i brojni nekompletni posmrtni ostaci.

Dio masovne grobnice Tomašica bio je izmješten na lokalitet Jakarina Kosa iz koje su 2001. godine ekshumirane 373 žrtve.

  • Na lokalitetu Tomašica nalazilo se više od 850 žrtava i ovo je lokalitet na kojem se nalazio najveći broj ubijenih civila u našoj zemlji - kazala je Čengić.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni u ljeto 1992. godine na području Prijedora.