BiH
0

Članovi udruženja "Kanal 92" prijete podizanjem šatorskog naselja ispred Općine Zenica

FENA
Udruženje građana «Kanal 92» kojeg čine članovi 31 porodice čiji su stanovi srušeni u jesen 1992. godine prilikom avionapada na zeničko naselje Kanal, uputilo je danas otvoreno pismo Domu za ljudska prava, OHR-u, Predsjedništvu BiH, Uredu ombudsmena u BiH i načelniku Općine Zenica.

Povod pismu je presuda Općinskog suda u Zenici koji je u petak odbio zahtjev ove 31 porodice da im Općina Zenica «dodijeli stan koji zadovoljava minimalne potrebe stanovanja i izmiri naknade za izgubljeni stan».

«Već 15 godina i 31 dan uporno pokušavamo ostvariti osnovno ljudsko pravo – krov nad glavom. Prvu agoniju smo doživjeli septembra 1992. napadom avijacije kada su oštećene i porušene zgrade u kojima smo stanovali. Iako smo legalni stanari i posjedujemo stanarsko pravo, na vrijeme smo ispoštovali sve zakonske regulative u vezi s povratom istih kod nadležnog općinskog organa, ni krivi ni dužni dovedeni smo pred svršeni čin odlukom da Općina nema nikakve obaveze u našem zbrinjavanju», između ostalog stoji u otvorenom pismu.

Članovi Udruženja građana «Kanal 92» navode kako će istrajati u svojoj borbi i da će pristupiti podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih osoba i institucija te da će se u slučaju pokušaja njihovih deložacija iz sadašnjih stanova boriti svim zakonskim sredstvima.

«Ukoliko dođe do deložacija pristupit ćemo podizanju šatorskog naselja ispred Općine Zenica», navodi Udruženje građana «Kanal 92» iz Zenice.