BiH
14

Članovi SDP-a biraju predsjednika Glavnog odbora stranke

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Konstitutirajuća sjednica Glavnog odbora (GO) Socijaldemokratske partije BiH se održava danas u Sarajevu, a na njoj će 110 članova Glavnog odbora izabranih na trećem vanrednom Kongresu birati predsjednika Odbora, potpredsjednike i članove Predsjedništva.

Špekulisalo se da će za predsjednika Glavnog odbora biti predložen Saša Magazinović, član Predsjedništva SDP-a iz prošlog saziva.

"To će reći članovi Glavnog odbora, ali ja nisam kandidat. Mnogo je špekulacija ovih dana, ne samo kada je u pitanju izbor rukovodstva, nego i potpredsjednika i generalnog sekretara", izjavio je Saša Magazinović prije početka sjednice.

Nermin Nikšić nije želio reći koga će predložiti.

"Znam koga ću ja predložiti za kandidata, a konačnu će odluku donijeti Glavni odbor. Po našem Poslovniku i Statutu, predsjednik sa kandidacionom komisijom predlaže kandidate za rukovodstvo partije. Znam koga ću predložiti i to će se znati nakon sjednice", kazao je predsjednik stranke.

Špekulisalo se i da će za generalnog sekretara SDP-a biti predložen Svetozar Pudarić. Ni on nije želio iznositi imena prije završetka sjednice. Kazao je da SDP ulazi spreman u bitku za općinske izbore 2016. godine i da je stranka spremna za bitku za očuvanje dostignutih i ubrzavanje reformi koje su započeli u mandatnom periodu 2010. - 2014. godina.

Sporazumom koji su potpisali USD i SDP je definisano da će organi SDP-a, u skladu sa Statutom SDP-a BiH, osigurati određeni broj mjesta za predstavnike USD-a u centralnim organima SDP-a BiH i to 12 članova Glavnog odbora SDP-a od čega jednog potpredsjednika Glavnog odbora.

Pudarić je rekao da SDP još uvijek nije dobio prijedloge USD-a, a Sporazumom je dogovoreno prvo formiranje organa SDP-a, a onda realizacija onoga što je potpisano, tako da na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora danas ne prisustvuju članovi USD-a.

Članovi Glavnog odbora SDP-a BiH će biti izabrani na period od četiri godine. Ako između dva kongresa član GO bude izabran na dužnost nespojivu sa članstvom u GO ili zbog nekog drugog razloga više ne bude mogao obavljati dužnost, GO na njegovo mjesto može kooptirati novog člana koji je na listi kandidata dobio najveći broj glasova.

U poslijepodnevnim satima se očekuje završetak sjednice kada će biti poznati imena predsjednika odbora, potpredsjednike i članova Predsjedništva.