BiH
41

Članovi SDA protestovali ispred Parlamenta zbog izmjena Zakona o prebivalištu i Zakona o JMB

Anadolija
Foto: FENA
Foto: FENA
Članovi Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) okupili su se jutros na protestima ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi izrazili nezadovoljstvo i protivljenje odredbama Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB) i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koji će stupiti na snagu ukoliko ih danas usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, prenosi agencija Anadolija.

Ispred zgrade Parlamenta BiH protestovalo je oko 50 članova Asocijacije i građana.

Potpredsjednik Asocijacije mladih Kantona Sarajevo SDA Armin Gabel, u izjavi za AA, kazao je da su odlučili organizovati proteste kako bi izrazili žaljenje radi sramotne odluke Zastupničkog doma PSBiH koji je pomenute izmjene zakona, od kojih je ona koja se odnosi na Zakon o prebivalištu i boravištu štetna po povratnike u Republiku Srpsku, usvojio 18. jula.

"Velika je sramota delegata iz FBiH ako podrže ovako nešto. Mi ne očekujemo od delagata iz RS-a da to ne urade, ali trebaju da se stide predstavnici stranke SDPBiH i SBBBiH, koji su sramotno podržali ovaj genocidni zakonski projekat, jer ovo je nastavak genocida iz 1992. godine", rekao je Gabel.

Predsjednik Asocijacije mladih SDA istakao JE I da se u manjem entitetu u BiH neće više moći izabrati bošnjački načelnik OPĆINE, jer to neće biti izvodljivo.

"Sumnjam da ćemo nešto uspjeti promijeniti, ali možda proradI savjest u ljudima, posebno kod delegata iz FBiH", poručio je.

Tarik Dautović je kazao da izmjena Zakona o prebivalištu legalizuje ono protiv čega su se borili građani BiH i da je to ujedno i legalizacija etničkog čišćenja.

"Republika Srpska nije obezbijedila sprovođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odnosno povratak izbjeglica na mjesta odakle su protjerani. Ne znam da li ćemo nešto promijeniti, ali mi smo se skupili da pokažemo da ima onih koji su svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da nećemo šutiti", poručio je Dautović.