BiH
0

Članovi Predsjedništva razgovarali o BiH sa kongresmenima

FENA
Članovi Predsjedništva BiH primili su danas delegaciju Predstavničkog doma Kongresa SAD-a predvođenu predstavnikom Komiteta za demokratsko partnerstvo Earlom Pomeroyjom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo što članovi Kongresa SAD-a pokazuju interes za BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kazao je da su strateški ciljevi BiH ulazak u NATO i Evropsku uniju i da tu nema dileme, a kao posebno važno naglasio je pitanje liberalizacije viznog režima.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je iskazao zadovoljstvo posjetom delegacije Komiteta za demokratsko partnerstvo te naglasio važnost izgradnje demokratskih institucija i vladavine prava.

Kazao je da je BiH potrebna podrška u tom segmentu, jer BiH nema efikasne i racionalne institucije, kao i da joj treba pomoć SAD-a u reformama Ustava.

Silajdžić je naglasio da je za BiH strateški cilj ulazak u NATO i svaka pomoć na tom putu naše zemlje je dobrodošla.

On je istaknuo da svi građani u BiH moraju imati jednaka prava, na šta, između ostalog, obavezuje i presuda Suda za ljudska prava u Strazburu.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je ustvrdio da je u BiH postignut vidljiv napredak, posebno u reformi odbrane.

On je ocijenio da su u BiH napravljeni krupni koraci i na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Govoreći o liberalizaciji viznog režima, on je naglasio da je BiH ispunila veliki broj uslova u odnosu na neke druge države, ali da i dalje nije na bijeloj šengen listi.

Dodao je i da postoje različita mišljenja oko unutrašenjeg ustroja BiH.

Govoreći o Uredu visokog predstavnika u BiH, ocijenio je da je ostanak OHR-a smetnja BiH na putu ka EU.

Predstavnik Komiteta za demokratsko partnerstvo Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Earl Pomeroy je iskazao zadovoljstvo napretkom koji je BiH postigla, posebno u reformi odbrane, ali i na putu ka EU i NATO-u.

On je naglasio da je zadnjih godina u tom pravcu uloženo dosta napora i energije, te da Kongres SAD-a podržava napore BiH da razvije svoje demokratske kapacitete.

Podcrtao je da SAD dijele težnju BiH ka EU i NATO-u te iskazao zainteresiranost SAD-a za podršku BiH kroz program demokratskog partnerstva.

Pomeroy je također izrazio zabrinutost procesom ustavnih reformi, te kao važno istaknuo pitanje rješavanje viška naoružanja i eksplozivnih sredstava.