BiH
0

Članovi Predsjedništva primili ministra odbrane Čilea

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, Nerkez Arifhodžić, diplomatski savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i Miroslav Vujičić, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića primili su ministra odbrane Republike Čile Josea Gonia Carrascoa.

Prisustvo trupa iz Čilea u Bosni i Hercegovini je vrlo važno zbog internacionalizacije i pozitivnog aspekta globalizacije. Ovo je prilika da vam se zahvalimo zbog prisustva vaših trupa i vaših napora u našoj zemlji„ kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Prema njegovim riječima najveći uspjeh u BiH, nakon mirovnog sporazuma, je na polju integracije vojnih snaga u BiH. "Mi smo u Partnerstvu za mir što je jedan korak ka NATO-u i činimo sve što možemo da se približimo NATO-u. Imamo određeni broj naših snaga u raznim misijama mira u svijetu. BiH je počela proces pridruživanja EU a parafiran je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“ istakao je Silajdžić. On je dodao da, iako je riječ o složenom i dugotrajnom procesu, BiH ima mogućnost da odgovori na uvjete EU.

“Mi želimo biti dio Evropske unije i ja sam optimista, ne zato što je to neminovnost, nego što BiH može ponuditi Evropskoj uniji pluralizam i multietničnost„ kazao je član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić. On je izrazio želju za unapređenjem odnosa između BiH i Čilea te istakao značaj razmjene iskustava i saradnje na području ekonomije, trgovine, kulture, odbrane i vanjske politike.

"Čile i Bosna i Hercegovina imaju tešku prošlost. To nam je zajedničko iskustvo. Nama je važno da preuzmemo odgovornost za svjetski mir s obzirom na naša iskustva, jer stabilan mir otvara mogućnost ekonomskom razvoju„ rekao je ministar odbrane Čilea Jose Goni Carrasco.

Prema njegovim riječima Čile učestvuje u mnogim mirovnim operacijama u svijetu. “Vrlo smo aktivni na Haitiju, u mirovnoj misiji smo i na području palestinsko izraelskog sukoba te na Balkanu. Posjetili smo naše trupe, 21 vojnika u Bosni i Hercegovini, i ponosni smo na njih“ kazao je ministar odbrane.

Dodao je da su Čileanci o demokratiji naučili dosta, iz kako je rekao, teškog iskustva sa Pinočeom. “Našli smo put nacionalnog pomirenja, našli smo ono što nas spaja i naučili šta je demokratija. Treba puno vremena ali smo napredovali. Naučili smo da je ekonomski razvoj fundamentalan jer bez njega nema ni društvenog razvoja“ istakao je ministar odbrane. Kazao je također da Čile želi dobre odnose sa BiH te da je njegova posjeta upravo motivirana tim interesima.