SDA
0

Članovi Predsjedništva BiH zastupali interese stranki

Sarajevo-x.com
Stranka demokratske akcije smatra da je izostala liderska uloga Predsjedništva BiH kao šefa izvršne vlasti u vođenju vanjske politike, saopćeno je iz ove stranke.

"Iako su strateške odrednice vanjske politike BiH članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu, regionalna i saradnja s ostalim zemljama svijeta, kao i članstvo u međunarodnim organizacijama, Predsjedništvo BiH ako se izuzme puko postupanje po ranije usvojenoj reformi odbrane i potpisivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine, praktično se nije ni oglasilo o ovoj temi.

Ispunjavanje uslova za članstvo u Evropskoj Uniji i NATO-u, uglavnom je prepušteno 'raspravama' u Vijeću ministara BiH i sastancima stranačkih lidera. Članovi Predsjedništva BiH morali su u protekle četiri godine iznaći način za postizanje dogovora i kompromisa koji će omogućiti daljnju integraciju u NATO i EU", navodi se u saopćenju.

Ističe se da su članovi Predsjedništva BiH umjesto pronalaženja rješenja i zastupanja interesa svih građana ove države zastupali interes političkih stranaka iz kojih dolaze.

"Ozbiljni politički lideri bi sjeli za sto i vodili dijalog o tome kako doći do dogovora, iznalazili bi kompromise i tako nastupali i prema EU i prema NATO-u. To bi znatno ubrzalo i proces pristupanja ovim asocijacijama, što je u interesu svih građana BiH. SDA osuđuje i indolentnost članova Predsjedništva BiH kada je u pitanju članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Ni na tom planu u ovom mandatu skoro da ništa nije poduzeto", navedeno je u saopćenju SDA.