BiH
65

Članovi Predsjedništva BiH u prvoj zvaničnoj posjeti Sloveniji

FENA
Zvanična posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Republici Sloveniji započela je na Kongresnom trgu u Ljubljani ceremonijom svečanog dočeka, uz najviše državne počasti.

Članove Predsjedništva BiH dočekao je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nakon ceremonije dočeka, u Predsjedničkoj palači održan je tete-a tete susret Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Slovenije a zatim i sastanak delegacija dviju zemalja.

Predsjednik Pahor izrazio je zadovoljstvo posjetom Predsjedništva BiH te istakao kako je to velika čast, posebno stoga što je za prvu posjetu Predsjedništva BiH u novom sazivu izabrana upravo Slovenija, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Iskazao je svoju podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji te potvrdio spremnost Slovenije da pomogne BiH kako bi ubrzala put integrisanja u EU.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta sa predsjednikom Pahorom kazali kako su BiH i Republika Slovenija prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih političkih pitanja.

Istakli su kako je privredna i ekonomska saradnja na visokom nivou ali da ima mogućnosti za unaprijeđenje.

Razgovarano je o mogućnostima zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost predsjedniku Pahoru i slovenskom narodu na pomoći tokom prošlogodišnjih poplava u našoj zemlji.

Razgovarano je o i saradnji na regionalnom planu, posebno u okviru Brdo procesa.

Bilo je riječi i o rješavanju pitanja štediša Ljubljanske banke te je izražena spremnost Slovenije da implementira odluke Suda.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se i sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Milanom Brglezom.

Tokom susreta razgovarano je o saradnji parlamenata dviju zemalja te mogućnostima unapređenja odnosa.

Zajednički je ocijenjeno da je parlamentarna saradnja jako važna za unapređenje odnosa između BiH i Slovenije.

Predsjednik Državnog zbora je istakao da u Parlamentu postoji Grupa prijateljstva BiH - Republika Slovenija te je naglasio važnost njihovih aktivnosti.

Tokom zvanične posjete Sloveniji članovi Predsjedništva BiH sastali su se i sa predsjednikom Vlade Mirom Cerarom. Na sastanku je najviše pažnje bilo posvećeno ekonomskoj saradnji.

Istaknuta je mogućnost unapređenja saradnje u ekonomiji, turizmu i drugim oblastima.

Razgovarano je i o saradnji Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije, posebno u vezi sa zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

Članovi Predsjedništva BiH posjetili su i Gradsku vijećnicu u Ljubljani i susreli se sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.