Španija - prijateljska zemlja
0

Članovi Predsjedništva BiH sa Moratinosom

FENA
Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španije Miguelom Angelom Moratinosom, saopćeno je iz bh. predsjedništva.

Predsjedavajući Nebojša Radmanović izrazio je zahvalnost Kraljevini Španiji za podršku koju pruža BiH.

Istakao je jedinstveno opredjeljenje BiH - ulazak u Evropsku uniju i NATO te naglasio da je i posjeta američkog potpredsjednika Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane podrška BiH na tom putu.

Radmanović je ustvrdio da bi BiH u ovoj godini mogla učiniti značajan napredak, da bi trebala dostaviti aplikaciju za kandidatski status, što bi, po njegovim riječima, možda moglo značiti da će postati kandidatkinja u vrijeme španskog predsjedavanja EU, početkom naredne godine.

Kao posebno važno pitanje, predsjedavajući Radmanović je naglasio pitanje bezviznog režima, kazavši da se BiH trudi da ispuni preostale uvjete, ali i da se EU mora potruditi, s obzirom na, kako je rekao, vidljiv različit pristup zemalja EU prema zemljama zapadnog Balkana.

Po riječima člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, tri su krupna cilja pred BiH, a to su Evropska unija, NATO i ukidanje viznog režima.

Kazao je da je uloga međunarodne zajednice važna, te istakao da posjetu Bidena i Solane smatra jako korisnom za BiH i regiju.

Naglasio je važnost liberalizacije viznog režima i da bi za BiH bilo značajno da zemlje članice EU ubrzaju proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao da BiH neće zaboraviti da su 24 španska vojnika izgubila živote u našoj zemlji te je izrazio zahvalnost za podršku Španije našoj zemlji.

Govoreći o opredjeljenju BiH ka ulasku u Evropsku uniju, Silajdžić je naveo da BiH treba Evropu, ali i da Evropa treba BiH.

Španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos je kazao da je Španija prijateljska zemlja za BiH te da je ovoj zemlji važno šta se dešava i kakva je budućnost BiH.

On je izrazio nadu da će špansko predsjedavanje EU, početkom naredne godine, biti obilježeno potvrdom da je budućnost BiH u EU, odnosno da će EU prihvatiti zahtjev BiH za kandidaturu.

Kao posebno važno je naglasio ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima te ubrzavanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od zemalja članica EU.

Istaknuo je da je BiH puno napredovala, ali da još postoje određeni uvjeti koje je postavila Evropska unija i koje BiH mora ispuniti.